Revanschbolagen drar indexfonder

Fondkommentar Förra veckan lämnade de utskällda telekombolagen Ericsson och Telia överraskande starka rapporter som tog marknaden på sängen. Rapporterna resulterade i stora kursuppgångar. Placera har listat förra veckans fondvinnare.

De två indextunga bolagen Ericsson och Telia blev förra veckan rapportvinnare. Ericsson-aktien steg kraftigt och aktiviteten i aktien var hög. Många fonder som blankat aktien fick kalla fötter och handlade tillbaka aktien. Ericsson har under senare år gått riktigt kräftgång och blivit allt mindre värt. Det har gjort att aktien inte längre tillhört Stockholmsbörsens tio största bolag.

Många aktiva fondförvaltare har lämnat Ericssonaktien, men indexfonderna har hängt kvar i aktien. Storleken på innehavet beror på vilket index som fonden följer. Ericsson väger mest i OMXS-30 index, ett index som följer de största och mest omsatta bolagen på Stockholmsbörsen. Vikten före rapporten var 4,2 procent.

Det finns indexfonder som följer bredare aktieindex där alla bolag noterade på Stockholmsbörsen ingår. Ett av de vanligaste för indexfonder att följa är SIXRX. Indexet tar även hänsyn till återinvesterade utdelningar. I SIXRX väger Ericssonaktien betydligt mindre, 2,5 procent.

Teliaaktiens öde påminner mycket om Ericssons med en svag kursutveckling under flera år. Men efter rapporten förra veckan steg kursen med omkring tio procent.

Telias börsvärde var precis före kanonrapporterna lite större än Ericssons. Vikten i det smalare indexet OMXS-30 var 4,4 procent och vikten var 2,6 procent i det bredare SIXRX. Analogt med Ericssonaktien har många investerare lämnat aktien och indexfonderna har varit kvar. Under de senaste åren har det varit en framgångsrik strategi som aktiv förvaltare att undervikta de relativt indextunga bolagen Ericsson och Telia.

Det har blivit allt färre fonder som överviktat bolagen vilket är tydligt när vi tittat på Sverigefondsvinnarna under förra veckan. Av de 25 Sverigefonder som avkastat bättre än aktieindex förra veckan är hälften indexfonder.

Placeras beräkningar baseras på uppgifter från Morningstar den 31 mars.

Men det finns flera fondbolag som gillar aktierna. Lannebo fonder har stor övervikt i Telia. Lannebo Sverige har 7,1 procent i Telia, en klar övervikt jämfört med index. I Lannebo Sverige Plus väger den ändå mer och hamnar precis under maximala 10 procent. Ericssonaktien är inte lika populär, ingen av fonderna äger den.

Den fond som gillar Ericssonaktien mest är PriorNilsson Sverige Aktiv. Där väger Ericsson knappt 9 procent. Fonden gillar även Telia som man investerat 5,1 procent i. I systerfonden PriorNilssons hedgefond Idea väger Ericsson i princip lika tungt.

I fondkategorin teknikfonder hittar vi många Ericsson-kramare. Teknikfonden Skandia Time Global har drygt 9 procent i Ericsson. Den norska storbanken DNB har Ericsson som en klar favorit och vi hittar den i åtta fonder. Ericsson väger 8 procent i den femstjärniga och prisbelönta DNB Teknologifonden.

Värt att notera är att de fyra fonder som har haft den högsta veckoavkastningen inte varit särskilt tungt investerade i Ericsson eller Teliaaktien.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ Placera på Facebook , LinkedIn, på Twitter och på YouTube.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -