Aktierna med köpsignaler

Teknisk analys Investtechs tekniska analys visar på en neutral börs. Två aktier får köpsignal och en får säljsignal.

Stockholmsbörsen ligger i en närmast horisontell trendkanal på medellång sikt, där trendgolv och trendtak finns runt de indikerat starka stöd- och motståndsnivåerna vid 546 respektive 600 punkter. En horisontell trend indikerar påtaglig osäkerhet kring den kommande kursutvecklingen och hög volatilitet är typiskt för denna typ av trend.

Att RSI är strax över 40 punkter och att nedgångsdagar tenderar ske på något högre volym i jämförelse med volymen på uppgångsdagar är svaghetstecken på kort sikt, men värdena ligger för långt ifrån ytterligheterna för att anses ge signifikanta signaler om kursutvecklingen på kort sikt. De indikerar dock en frånvarande optimism som krävs för att motstånden ska brytas.

Investtechs Insiderbarometer visar en hög köpandel bland insiders, vilket indikerar att de generellt anser deras bolag är köpvärda baserat på fundamentala anledningar.

Sett till årstidsvariationer är Stockholmsbörsen inne i en längre uppgångsperiod som varar till och med slutet av maj.

Indexet är tekniskt neutralt på medellång sikt.

 

Efter att Medivir strax före börsöppning under onsdagen redovisat sitt bokslut för 2017 har aggressiva köpare pressat upp kursen. Aktien har brutit upp från en fallande trendkanal vilket enligt Investtechs forskning är en signal om en kommande utveckling i linje med index, mot en tidigare signalerad underavkastning från den fallande trendkanalen.

Insiderhandeln är positiv efter att flera köp rapporterats i slutet av fjolåret och i inledningen av året. Det indikerar att insiders tror på en positiv kursutveckling baserat på fundamentala anledningar.

Kursen befinner sig nu strax under ett kortsiktigt motstånd från kurstoppar kring 40 kronor. Här ökar också handelsvolymen vilket stärker motstånden och det ökar risken för rekyler nedåt, vilket också skedde under måndagen. Nedgången skedde emellertid på avtagande volym vilket är ett stundhetstecken. Stigande RSI och positiv volymbalans ökar möjligheten för ytterligare uppgång och att motstånden bryts.

Investtechs rekommendation: Svagt köp.

 

MedCap AB ligger i en stigande trendkanal på medellång sikt vilket indikerar att optimismen ökar stadigt då investerare under en längre tid valt att gå upp i pris för att komma in i aktien. Genomsnittet av aktier i stigande trendkanaler på Investtechs medellångsiktiga kursgraf har följts av meravkastning mot börssnittet under efterföljande månader.

Kursen pressades upp över ett tidigare motstånd vid 64 kronor under fredagen vilket är en positiv signal. Vid reaktioner tillbaka finns stöd ned till 61,60 som kombineras med hög handelsvolym. En slutkurs under denna nivå kan användas som stop loss för att begränsa nedsidan.

Investtechs rekommendation: Svagt köp.

 

Bonava B ligger i en fallande trendkanal på medellång sikt och enligt Investtechs forskning signaleras fortsatt svag utveckling jämfört med marknaden under de kommande månaderna.

Det finns ett indikerat starkt motsånd från tidigare toppar runt och strax över 120 kronor som kan fortsätta att begränsa uppsidan i aktien. Under måndagen passerades dessutom en tidigare stödnivå vid 112 kronor vilket öppnar upp för ytterligare nedgång innanför trendkanalen.

Över 123 kronor är handelsvolymen relativt låg vilket indikerar efterföljande motstånd lättare kan brytas och att aktien därifrån har goda möjligheter att fortsätta uppåt. En stängningskurs över 123 kan därför vara en möjlig köpsignal.

Investtechs rekommendation: Sälj.

Adrian Axelsson, analytiker Investtech

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -