Köpvärda fonder oktober - så gick det

Utvärdering Det senaste halvåret har bjudit på starka börser, men den senaste månadens oro för tullar och handelskrig har satt sina spår hos de europeiska börserna. Även Stockholmsbörsen har haft ett tufft halvår.

Varje månad presenterar Placera en lista på tio fonder som vi bedömer framöver ska gå bättre än snittet av likande fonder. Efter sex månader utvärderar vi utfallet och nu är det dags att granska rekommendationerna inför oktober 2017.

Det senaste halvåret har det varit en fortsatt stark period för många av världens börser. Globalt aktieindex har stigit med knappt 6 procent mätt i svenska kronor.

Breda Europaindex och Stockholmsbörsen har haft motvind det senaste halvåret. Stockholmsbörs har haft en klart sämst utveckling med negativavkastning. De stora Europabörserna har haft en svag positiv avkastning. De östeuropeiska börserna har däremot klarat sig riktigt bra och sticker ut med tvåsiffrig avkastning.

De amerikanska börserna, Tokyobörsen och de asiatiska har följt varandra väl med uppgångar i regionen 7,3 till 9 procent.

I absoluta tal har sju fonder ökat i värde. Sex av fonderna har utvecklats bättre jämfört med sina kategoriindex, vilket vi är nöjda med. Vi gjorde ett fondbyte inför oktober. Europafonden AMF Aktiefond Europa fick lämna för Lannebo Europa Småbolag.

De tre fonder som inte har orkat upp till positiv avkastning under perioden har en stor exponering mot Stockholmsbörsen. Didner & Gerge Småbolagsfond har negativ avkastning under perioden, i nivå med kategorisnittet. Svenska småbolagsfonder har faktiskt avkastat bättre än Sverigefonder med inriktning mot stora bolag under det senaste halvåret. Småbolagsfonderna har i genomsnitt tappat 1,8 procent jämfört med kategorin Sverigefonder som är ner 2,6 procent.

Placeras två fondval av blandfonder som investerar på just Stockholmsbörsen har haft det fortsatt tufft och avkastat sämre än sina kategorisnitt. Det är värt att nämna att det ingår blandfonder med globala aktieinnehav i kategorin. Vilket har gynnats av de starka uppgångarna på de globala marknaderna.

De tre lågriskfonderna som fokuserar på räntesparande har alla positiv avkastning samt avkastat bättre än sina kategorisnitt.

Bästa avkastning hittar vi bland fonderna med högst risk.

Finansfonden Blackrock World Finance har avkastat knappt 11 procent vilket placerar den högst upp mätt som avkastning. Länsförsäkringar tillväxtmarknad Indexnära har ett starkt halvår, båda fonderna avkastat betydlig mer än globalt aktieindex och sina respektive kategoriindex.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -