På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Hårt fokus på absolut avkastning

Fondanalys Risken på de globala börserna har stigit dramatiskt de senaste månaderna och avkastningen sedan årsskiftet lyser nu rött för många börser. Placera har hittat en fond för den som fortfarande vill ha aktieexponering men till lägre risk.

Stockholmsbörsen har tagit ganska mycket stryk i de senaste månadernas börsturbulens. Lyfter man blicken visar det sig att Stockholmsbörsens avkastning varit högst modest de senaste tre åren.

Avkastningen för alla bolag noterade på börsen inklusive återinvesterade utdelningar de senaste tre åren är totalt på knappt 12 procent. Tiden före finanskris och centralbankernas experiment med minusräntor, var 8-10 procent en normal förväntansbild på en årsavkastning på börsen.

För den som tror att den svaga avkastningen kan fortsätta en längre period, kan det vara ett alternativ att se sig om efter en hedgefond. De har ett betydligt friare investeringsmandat än en vanlig aktiefond, vilket gör att de har möjligheten att leverera positiv avkastning i en tuffare aktiemarknad.

Hedgefonder har varit utskällda i media de senaste åren. För dyra, medioker avkastning och inte minst så levererar de inte när det behövs som mest i en portfölj. Men som vanligt finns det undantag.

Placera har hittat en så kallad lång/kort hedgefond som lyckats balansera börsens upp och nedgångar på ett förträffligt sätt. Catella Nordic L/S Equity R har de tre senaste åren lyckat avkasta betydligt mer än Stockholmsbörsen till en risk som motsvarar två tredjedelar.

Spetsfonden Catella Nordic L/S Equity R investerar i nordiska företag, med fokus på att skapa absolut avkastning. Fonden förvaltas av Martin Nilsson och Ola Mårtensson sedan maj 2015. De har nästan tre års avkastning att luta sig emot. Och de har gjort det riktigt bra.

 Martin Nilsson och Ola Mårtensson

Fondens inriktning på att skapa absolut avkastning. Det innebär att man alltid strävar efter att generera en positiv avkastning i både upp- och nedgångar på aktiemarknaderna.

För att kunna uppnå avkastning när aktiemarknaden går ner behöver förvaltarna kombinera långa aktieinvesteringar med korta positioner, alltså sälja värdepapper man inte äger - så kallad blankning. Här tjänar fonden pengar på om aktiekursen går ner då man ska köpa tillbaka värdepappren vid ett senare tillfälle.

Förutom blankningar i enskilda aktier kan fonden ta korta positioner i form av olika derivatinstrument. På detta sätt skapas förutsättningar för god avkastning även när aktiemarknaden går ner, samtidigt som fondens samvariation med aktiemarknaden minskar.

Förvaltarna jobbar med en investeringsprocess som bygger på att hitta bra aktieval och ha en bra riskhantering i portföljen. De kallar sig själva stilagnostiker. Det innebär att de inte vill begränsa sig till att enbart investera i tillväxtaktier - eller värdeaktier. De har ett brett fokus och letar investeringsmöjligheter på hela den nordiska marknaden.

Investeringsbesluten i långa positioner baseras på förvaltarnas aktieanalys där investeringar huvudsakligen görs i kvalitetsbolag. Det är bolag som har en beprövad affärsmodell och bra intjäning i verksamheten. Marknadens värdering ska var lägre än den fundamentala värderingen enligt aktieanalysen. Fonden har en koncentrerad lång portfölj som över tid innehåller 25–30 innehav.

Den långa delen av fonden skyddas i varierande grad med korta positioner i utvalda enskilda aktier, indexterminer och indexderivat. Man använder både en fundamental och en kvantitativ modell som i sin tur baseras på flera modeller.

Fondens korta aktiepositioner tas i bolag som de bedömer är övervärderade utifrån den fundamentala värderingen. De korta aktiepositionerna har en klar möjlighet att generera överavkastning – alfa - och ses inte bara som ett skydd i portföljen.

Nettoexponeringen varierar i hög grad och bygger bland annat på en bedömning av marknadstron, volatiliteten samt så kallad alfa-trend, vilket är förvaltarnas förhoppning att skapa överavkastning under vissa perioder. Nettoexponeringen varierar normalt i intervallet plus/minus 30 procent.

I dagsläget är den drygt plus 30 procent. Nettoexponering är fondens exponering mot aktiemarknaden. Det är fondens långa minus korta innehav. Plus 30 procent betyder alltså att förvaltarna är ganska positiva till börsen på kort sikt.

Fonden förvaltas med en beräknad risk i intervallet 5 - 10 procent. Den senaste treårsperioden har volatiliteten varit 8,2 procent, vilket är nivå med Morningstar kategorisnitt och betydligt lägre än Stockholmsbörsens 12,1 procent.

Fonden jämfört SIXRX

Förvaltarna har snart förvaltat fonden i tre år och under den perioden fonden avkastat drygt 30 procent, jämfört med Stockholmsbörsen som gått upp knappt 12 procent. Med tanke på den lägre risken än Stockholmsbörsen som helhet tycker vi att det är en riktigt bra riskjusterad avkastning.

De senaste tre åren har Catella Nordic Equity L/S R stigit i värde under 24 enskilda månader, vilket motsvarar 67 procent. Den tiden har inte varit en lätt period att förvalta aktier. Den innehåller mycket dramatik som en kinesisk börskrasch sommaren 2015, oljepriskollaps i början på 2016, Brexit, ett amerikanskt presidentval och nu oro kring tullar och ett globalt handelskrig. Historiskt har teamet lyckats balansera mellan upp- och nedgångarna på ett mycket bra sätt.

Fonden är dagshandlad och minsta köpbelopp är låga 100 kronor. Den fasta förvaltningsavgiften är 1,0 procent per år och den rörliga avgiften är 20 procent på avkastningen som överstiger jämförelseindex OMRX T-bill index. Enligt Morningstar tog fonden ut totala avgifter på 2,9 procent i fjol och avgiften kan variera från år till år.

Placera tycker att spetsfonden Catella Nordic L/S Equity R är köpvärd som komplement till en aktiefondportfölj i dåliga börstider, trots den höga totala avgiften. Fonden passar investerare som vill ha en viss aktieexponering med möjlighet att skapa positiv avkastning i en fallande aktiemarknad.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ Placera på Facebook och på Twitter @placerase

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Köp 157,35 -
Mer från förstasidan

Placera TV

bildplaceratvboxen

Här kan du se alla videoklipp (OBS! Reklamfritt)

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -