På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Fonden som vill att vi blir äldre

Fondanalys Att satsa långsiktigt på företag som är verksamma inom miljöskydd, teknologi och befolkningsstrukturens förändring har varit receptet för en framgångsrik aktivt förvaltad fond med fokus på Europa.

Spetsfonden Fondita 2000+ är en aktiefond med globalt investeringsmandat. Men tyngdpunkten i fondens investeringar är i europeiska bolag. 

Morningstar har kategoriserat fonden som Europa, flexibel storlek bolag.

Fonden är en temafond och investerar i bolag som gynnas av befolkningsstrukturens förändring, att vi blir att fler människor med större förmögenheter och högre inkomster än tidigare och vi lever allt längre.

Den globala befolkningsökningen spås öka från dagens 7 miljarder till 9 miljarder år 2050. Det är en ökning med knappt 30 procent.  Befolkningsökningen förväntas ske till en betydligt bättre köpkraft. De globala inkomsterna uppskattas öka med 100 procent fram till 2050.

Det ger ökade behov av sjukvård, mediciner och andra hälsovårdshjälpmedel. Det ger en allt större efterfrågan på livsmedel och energi. Och det ställer högre krav på miljövänliga samt energieffektiva lösningar i framtiden.

Tom Lehto och Markus Larsson

Fondita 2000+ förvaltas av Tom Lehto och Markus Larsson. De är inne på sitt tionde förvaltningsår tillsammans. Under den perioden har fonden avkastat drygt 260 procent efter avgifter. Det är riktigt bra då breda MSCI Europaindex bara orkat med en uppgång på 125 procent.

Investeringsprocessen är aktiv och förvaltarna letar efter bolag med starka marknadspositioner och bra framtidsutsikter inom ovanstående teman. Bolagens lönsamhet ska vara bra i kombination med en stark och sund balansräkning. Och fonden gillar bolag med en erkänt bra ledning som gärna backas upp av aktiva ägare. Förvaltarna letar investeringar på lång sikt och i både tillväxtbolag och värdebolag.

Det hela mynnar ut i en koncentrerad portfölj på runt 40-bolag. Fonden jobbar med många små innehav, inget innehav är större än 4,5 procent vilket ger en bra riskspridning. De fem största innehaven väger knappt 20 procent.

Långsiktigheten i de investerade bolagen är tydlig, genomsnittsomsättningen är mycket låg. I snitt byts en fjärdedel av bolagen byts ut varje år. Vi hittar flera innehav som varit med de nio åren. Här sticker svenska värmeteknikspecialisten Nibe och danska läkemedelsbolaget Novo Nordisk ut. Delar man in innehav efter fondens teman så har befolkningsstrukturens förändring som inkluderar hälsovård och medicin den största vikten.

En mer traditionell indelning efter sektorer visar att knappt 32 procent av bolagen är hälsovårdsbolag. Näst största sektor är industribolag på 30 procent, följt av teknikbolag på 15 procent. Fonden har en jämn storleksfördelning. Stora bolag som utgör 43 procent, vilket är i nivå med genomsnittet för fondkategori. Investeringar i små bolag är 34 procent och resterande del utgörs av medelstora bolag.

Tyska bolag utgör 22 procent, svenskabolag utgör knappt 16 procent. Tredje största marknad är amerikanskabolag på 12 procent.

Fonden har stigit med 104 procent de senaste fem åren jämfört med kategorisnittets avkastning på 79 procent. Risken i fonden har varit lite högre än både index och kategorisnittet för likande fonder. Fonden har klarat sig väldigt bra riskjusterat och levererat en hög avkastning sett till den risk man tar.

Den årliga avgiften är 2 procent, vilket är högre än kategorisnittet. Fonden har fyra stjärnor på både tre och fem års sikt hos Morningstar. Fondbolaget Fondita är inte särskilt känt i Sverige. Det är ett självständigt finskt fondbolag som till stor del är medarbetar ägt och det grundades 1997. Bolaget har sju aktiefonder med fokus på den nordiska och europeiska aktiemarknaden. De förvaltar idag knappt 10 miljarder kronor och har både institutionella kunder och privatkunder.

Placera tycker spetsfonden Fondita 2000+ är köpvärd för fondspararen med en lång placeringshorisont, så man kan tillgodogöra sig förvaltarnas långsiktiga investerings filosofi.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ Placera på Facebook och på Twitter @placerase

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Fondita 2000+ B Köp 757,35 -
Mer från förstasidan

Placera TV

bildplaceratvboxen

Här kan du se alla videoklipp (OBS! Reklamfritt)

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -