UBS: Italienska favoritaktier

Italien På söndag avgörs det italienska valet. Oavsett utgång kan det komma att skaka om finansmarknaderna. Banken UBS har listat de italienska aktierna man bör äga respektive inte äga.

Kampen står mellan veteranen Silvio Berlusconis parti Forza Italia, Luigi Di Maio, som leder missnöjespartiet Femstjärnorna och socialdemokratiska partiet PD. Mest sannolikt just nu ser ut att vara att Berlusconi vinner och bildar en alliansregering.

Än värre för marknaderna skulle det vara om Femstjärnorna vann och bildade allians med högerpartiet Lega Nord. Sannolikheten för detta bedöms dock vara låg.

Schweiziska banken UBS har listat de italienska aktier som bedöms klara en ofördelaktig utgång av valet och som dessutom skulle gynnas om marknaderna reagerar positivt på valutgången.

Aktierna som UBS rekommenderar är oljebolaget ENI, energibolaget Enel, bankerna Intesa Sanpaolo och Banco BPM, glasögonproducenten Luxottica Group och telekomaktien Inwit.

Listan är vald enligt fyra kriterier. Dels handlar det om storbolagsaktier som därmed är mindre volatila och mindre känsliga för starka marknadschocker, skriver Marketwatch.

Det är bolag med relativt stor andel av sin verksamhet utanför Italien. UBS har valt bankaktierna eftersom de kommer att dra nytta av en eventuell kommande räntehöjning. Man har också valt aktier med starka balansräkningar.

UBS har också listat de italienska aktier man bör undvika. Det rör sig då främst om aktier med hög skuldsättning och stor exponering mot den italienska hemmamarknaden. Hit hör telekombolaget Telecom Italia, energibolaget Terna och energibolaget Snam.

Enligt de senaste opinionsmätningar så kommer Femstjärnerörelsen att vinna flest röster, men sannolikt kommer de inte att kunna bilda en koalition.

De fyra möjliga scenarion som UBS ser är dels en stor koalition ledd av Demokratiska partiet och Forza Italia. Det skulle sannolikt vara det bästa för marknaderna. Alternativ två är en centerhögerkoalition med Forza Italia och Lega Nord. UBS tror att detta är den mest sannolika koalitionen.

Det tredje alternativet är en regering ledd av Femstjärnerörelsen och det fjärde scenariot är att man inte kommer överens och att det på nytt utlyses nyval. Om Femstjärnerörelsen vinner har de lovat att hålla en folkomröstning om EU-medlemskapet.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -