Hög värdering, hög risk och köpvärd

Aktieanalys. Storytel har redan lagt ut från kajen och nu väntar en spännande tillväxtresa. Flera nya landsändar ska nås och för aktiemarknaden kommer 2018 främst handla om tillväxt.

Spotify och Netflix har bidragit med sjökort. Där jättarna lyckats etablera sig följer Storytel i deras kölvatten, en taktik som hittills varit lyckosam.

Antalet nya abonnenter som tillkom i fjol var på måndagen redan känt när streamingbolaget Storytel släppte sin bokslutskommuniké. Delvis därför blev marknadsreaktionen i börsöppningen avslappnat ljummen.

Aktien är ganska högt värderad och inte ens när bolaget gått i mål på vågade prognoser blir det ett ryck upp i aktiekursen. Börsvärdet uppgår till närmare 3,7 miljarder kronor, vilket motsvarar ungefär 3 gånger omsättningen under fjolåret. Samtidigt gör bolaget en förlust på mer än 70 Mkr.

Storytel är därför inte för alla. Det gäller att våga ha tålamod. Det senaste året har aktiekursen stått och stampat och förhoppningsbilden är stor.

Med nya geografiska satsningar i antågande är det skönt att de nu mogna delarna är lönsamma och går att luta sig mot. Den svensk streamingen genererade ett täckningsbidrag på närmare 33 procent och förlagsverksamheten 39 procent i fjärde kvartalet.

Bolagets abonnentstock växte till i genomsnitt 533 400 betalande prenumeranter, vilket motsvarar en tillväxt på 48 procent mot året innan.

Målsättningen är nu att öka antalet abonnenter till 800 000 under 2018. I absoluta tal ska tillväxten i Sverige även nästa år uppgå till 60 000 nya kunder, vilket innebär en procentuellt sett lägre tillväxttakt än tidigare på hemmamarknaden.

Det här innebär att under första halvan av 2018 kommer antalet utländska abonnenter sannolikt överstiga antalet svenska för första gången. Det blir ett intressant skifte.

I Sverige saknar Storytel inte konkurrenter. Det finns ett par snabbväxande medtävlare men ingen har nått i närheten av Storytels storlek ännu.

Bonniers Bookbeat redovisade en omsättningstillväxt på närmare 300 procent under 2017. Totalt sett överstiger intäkterna ännu inte 100 Mkr. Tjänsterna har samma pris som Storytels. Lite billigare är Nextory som delar ägare med Svenska Julförlaget.

Sist ut i striden kliver Volati-ägda Akademibokhandeln som via dotterbolaget Bokus släpper en motsvarande tjänst under våren. Den ökade inblandningen är bevis på ljudbokens framfart och att berättarformen har fått ett verkligt fotfäste.

Det är inte konkurrenterna på mogna marknader som oroar oss. Storytel är marknadsledare i Sverige, Danmark, Norge och Holland. Det har tagit mellan 3–5 år att nå positiva kassaflöden där det skett hittills.

Totalt ryms nu tio geografiska marknader, var av minst fyra får klassas som nystartade. Spanien, Ryssland, Indien och Island. Det är lätt att kostnaderna springer iväg här – både för marknadsföring och i produktionen av nytt innehåll.

Kunderna har vid lansering närmare till flykt än när tjänsten är mer väletablerad. De kan innebära att churnen växer i kommande kvartal och att prenumerationssifforna blir svängigare.

Storytels CFO Sofia Zettergren sa i en video-intervju att bolaget nu kommer vara modigare i sina utlandssatsningar. Och man gör allt i sin makt för att behålla ett försprång mot potentiella konkurrenter.

Lokal expertis anställs på varje ny marknad men det är ändå riskfyllt att föra ett flerfrontskrig som bolaget planerar att göra. Därför blir det lite allt eller inget för Storytel på börsen kommande året.

I november la vi en bredpenslad prognos för 2017 och träffade den bra. Bolagets omsättning stannade vid 1 265 Mkr och rörelseresultat blev minus 67 Mkr.

Årets påbörjade korståg gör dock att estimatet för 2018 behöver justeras. Återigen handlar det om en mycket grov huggen prognosbild. Vi tror att Storytel kan nå en omsättning på cirka 1,5 miljard kronor under 2018 men också att förlusten ökar på rörelsenivå.

Under 2018 ska utlandssatsningarna på allvar ta över tillväxtens stafettpinne och detta kommer bli både spännande och riskfyllt. Givet värderingen har bolaget inte råd att överraska negativt och var beredd på att kursen kan svänga mer under 2018.

Vi sagt köp på Storytel sedan hösten 2016 och aktiekursen har sedan dess stigit med 65 procent. Med tillräckligt tålamod upprepar vi rekommendationen med en placeringshorisont på minst 24 månader. Detta trots en hög värdering – men se placeringen som högrisk.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Storytel B Köp 73,90 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -