Enquest och Saab går starkt

Börsen Stockholmsbörsen har inlett veckan med avvaktande handel kring nollstrecket. Utvecklingen var likartad i övriga Europa med begränsade indexrörelser.

Stockholmsbörsens storbolagsindex OMXS30 var oförändrad vid nivån 1.557, strax efter 13-tiden. Omsättningen uppgick då till 4,7 miljarder kronor.

New York-börsen stängde oförändrat i fredags inför måndagens helgstängt med anledning av President Day.

Bland de svenska storbolagen steg SSAB efter amerikanskt besked om införande av importtullar på stål och aluminium. SSAB:s amerikanska verksamhet, som utgör cirka 20 procent av total försäljning, väntas gynnas av detta.

"Vi uppskattar att amerikanska inhemska stålpriser kan gå upp med i snitt omkring 18 procent på detta" säger SEB i en analys. A-aktien klättrade 2,4 procent. Även finska sektorkollegan Outokumpu steg med 3,1 procent i Helsingfors.

På samma tema gick Electrolux ned med 1,2 procent. Detta då marknaden oroar sig för stigande råmaterialkostnader för vitvarubolaget.

Bland övriga storbolag återhämtade sig försvarsbolaget Saab efter fredagens rapporttapp. Aktien klättrade närmare 6 procent under måndagen. Carnegie har höjt rekommendationen för aktien till köp från behåll. Carnegie menar i sin analys att de fundamentala drivkrafterna för Saab är intakta. Detta trots svag lönsamhet och orderingång i slutet av 2017 och att guidningen för 2018 även den var åt det svagare hållet.

Mediabolaget MTG fortsätter sin reträtt från tidigare TV-satsning i Östeuropa. I fjol lämnade bolaget Ryssland och Ukraina. Tidigare i år även Tjeckien. Nu säljs även den bulgariska verksamheten. Prislappen på den bulgariska mediagruppen Nova, var enligt banken Nordea lägre än väntat. Aktien klarade sig alltjämt bra och var oförändrad.

Det var överlag få större nyheter och flera aktier påverkades fortsatt av tidigare utfall i rapportfloden. En av dessa var Oriflame som fortsatte upp med 2,0 procent efter förra veckans starka rapport. På en vecka har aktien stigit med över 27 procent.

På Stockholmsbörsen tronade oljebolaget Enquest högst bland vinnarna. Bolaget som har oljeproduktion i Nordsjön, kom med en kraftigt höjd produktionsprognos samt meddelade att skulderna kommer att minska i ökad takt. Aktien steg med 14 procent.

Bland vinnarna fanns även spelbolaget Leo Vegas. Aktien steg med 3,7 procent efter köprekommendation i Börsveckan. Bufab var upp kring 5 procent efter ett köp-råd i tidningen.

Bland förlorarna fanns Engelska skolan efter att ABG Sundal Collier rekommenderat sälj.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -