Lugn börs, onsdagen viktig

Börsen Stockholmsbörsen ha hållit sig under nollstrecket under tisdagen i avvaktande handel. Börsen inväntar ny amerikansk inflationsstatistik under onsdagen.

De större europeiska börserna visade något svagare utveckling där tyska DAX-index backade 0,5 procent.

Vid 13.40-tiden var Stockholmsbörsens OMXS30-index ned 0,1 procent till nivån 1.521. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick då till 6,4 miljarder kronor.

Bland OMXS30-bolagen var utvecklingen blandad. SSAB steg med 1,2 procent. Bolaget hade medvind av stora uppgångar för stålbolagen i USA under måndagen. Detta efter en uppdaterad federal budget innefattande planer på att förbättra infrastrukturen i USA.

H&M, hittills den mest omsatta aktien, steg 1,1 procent inför onsdagens kapitalmarknadsdag. Strax före gårdagens börsstängning meddelades att erbjudandet att aktieägarna har en möjlighet att återinvestera erhållen utdelning i nyemitterade H&M-aktier skrotas.

Tyngde utvecklingen gjorde Electrolux som var ned 1,4 procent.

Nedåt var det även för gruvbolaget Boliden som backade 0,9 procent till 273:50 kronor. UBS har sänkt sin rekommendation till sälj från tidigare neutral med en riktkurs på 245 kronor.

Rapportsäsongen lever även vidare. Under tisdagen kom byggbolaget Peab med en rapport där resultat var bättre än väntat. På tvärs med sina byggkolleger NCC och Skanska som inte rosat marknaden på senare tid.

Peab steg med drygt 9 procent. Bidragande till den stora uppgången var klart förbättrad skuldnivå, en stark orderingång och lugnande besked kring bolagets bostadsdel. Att även utdelningen höjdes till 4 kronor per aktie hyllades av marknaden.

Då merparten av storbolagen nu rapporterat färdigt fylls det på med bolag av medel- och småbolagskaraktär.

Ett av de bolag som stack ut på Stockholmsbörsen var läkemedelsbolaget Moberg Pharma som gjorde bokslut. Aktien steg kraftigt inledningsvis med närmare 15 procent på en ökad vinst. Men efter att analyshuset Pareto synat och kommenterat rapporten föll aktien till en mindre uppgång på drygt 5 procent. Rensat för en engångsbetalning och aktiverade forskningskostnader var rörelseresultatet negativt jämfört med den rapporterade vinsten på 17,6 miljoner kronor.

Teknikhandelsbolaget Indutrade fanns också med bland rapportbolagen. Dock svek bolaget med ett sämre underliggande rörelseresultat än vad analytikerna hade väntat sig. Enligt bolagets vd Bo Annvik framkom det på en rapportpresentation att det främst var kostnader som ökat mer än väntat. Aktien sjönk med 5,7 procent.

Utanför Stockholmsbörsen var Paradox i hetluften. Det First North-noterade spelbolaget tappade 2,4 procent på sin rapport som kom i skymundan på grund av vd byte. Bolagets vd Fredrik Wester väljer att ta rollen som styrelseledamot och Ebba Ljunggren, styrelsemedlemmen och kommersiell chef på Kindred, blir ny vd.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -