Finansgiganter ser köpläge

Marknad Såväl Blackrock som BofA Merrill Lynch ser börsoron som ett långsiktigt köptillfälle.

Efter några dagars stor global börsnedgång årets starka januari avkastning som bortblåst. Flera börser har nu negativ avkastning sedan årsskiftet.

Blackrock, världens största kapitalförvaltare, ser den kraftiga korrektionen som ett resultat av en ökad handel i populära hävstångsprodukter kopplade till volatilitetsindexet VIX.

Det är en syn som delas av den amerikanska investmentbanken BofA Merrill Lynch. De säger att nedgången förstärktes av att flera stora hedgefonder, i huvudsak så kallade trendföljande eller CTA:s ändrade sina positioner i just VIX-index. Från att haft en investering som var positionerad för en fortsatt nedgång i volatiliteten på aktiemarknaden bytte man fot när börserna föll i USA. Flera av CTA-hedgefonderna täckte sina positioner genom att köpa VIX-kontrakt vilket gjorde att efterfrågan på VIX-kontrakt steg kraftigt.

Båda finansgiganterna säger att den mycket höga volatiliteten på aktiemarknaden inte har spridit sig till andra tillgångsslag som valutamarknaden eller räntemarknaden. Så det ser ut att vara en isolerad händelse. Och att det är mer av en hälsosam korrektion då marknaderna har gått upp mycket under en ganska lång tidsperiod. På längre sikt är båda aktörerna ense om att börserna kommer att stiga.

Blackrock hänvisar till att de sju största ekonomierna växer på den högsta nivån på över tre år. Och det kommer fortsatt överraskande bra makrostatistik från både Kina och Europa.

Blackrock säger att den ökade marknadsoron beror på att räntenivån i världen har ökat. De föredrar aktier före obligationer. Aktier stöds av världsekonomins tillväxt som spiller över på ökade intäkter för bolagen. Finansjätten tycker att de senaste dagarnas nedgång ger en möjlighet att addera mer risk och föredrar tillväxtmarknadsaktier.

BofA Merrill Lynch tycker också att börsnedgången skapar en möjlighet att köpa aktier billigare idag än för en vecka sedan. De är tveksamma till om månadssiffran om att genomsnittslönen steg 2,9 procent verkligen oroat den amerikanska centralbanken.

BofA Merrill Lynch ser nedgången som en hälsosam korrektion. Samtidigt påpekar de att studier visar att efter en korrektion på minus 6 till 7 procent brukar börsen stå klart högre efter 12 månader. De hänvisar till liknande händelser och genomsnittsavkastningen har enligt deras beräkningar varit 13,9 procent på ett års sikt och 7,5 procent den närmaste sex månaderna.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -