Sura börser, inflationen skrämmer

Makroveckan Februari har inletts med betydligt surare tongångar på världens börser. Risken för att inflationen ska skjuta fart lyfts fram som en orsak till försiktigare investerare.

Efter den flygande starten på året är det nu betydligt dystrare tongångar på världens börser. I förra veckan backade den svenska börsen med omkring 2 procent och det såg ännu värre ut på många internationella börser.

Hotet om att inflationen ska ta högre fart än väntat framöver lyfts fram som en orsak till nervösa investerare. De spekulationerna fick extra fart när lönerna i USA steg mer än väntat i januari. Genomsnittslönen steg med 2,9 procent i årstakt och det kan på sikt bidra till att den amerikanska centralbanken tvingas höja räntan i en snabbare takt än de tre räntehöjningar som är aviserade för 2018.

Vi vill ändå lyfta fram att det ännu inte syns några tydliga tecken på att inflationen skulle stiga i någon dramatisk takt. Tvärtom är inflationsutfallen påfallande låga. Däremot har de långa räntorna stigit rejält i inledningen av året och en amerikansk tioårsränta är nu uppe på 2,86 procent. Den högsta nivån sedan våren 2014.

I veckan som kommer får vi en del intressanta svenska makrosiffror.

På tisdag publiceras siffror över bland annat industriproduktion och orderingång för december. En stark avslutning på fjolåret lär betyda att BNP-utfallet för fjolårets sista kvartal blir högt och övertyga Riksbanken om att en räntehöjning behövs under sommaren. Det här kan få kronan att lyfta.

På torsdag kommer siffror över prisutvecklingen på villor. SCB:s siffror släpar lite men siffrorna ger i alla fall en klar indikation på hur stor prisnedgången var under hösten. Hittills har SCB-siffrorna inte visat på någon prisnedgång alls.

Natten mot torsdag publiceras också viktiga kinesiska handelsbalanssiffor och på fredag kommer inflationssiffrorna för januari. Starka handelssiffror och låg inflation kan förhoppningsvis ge riskaptiten lite förnyad skjuts.

Räntebesked kommer från bland annat Storbritannien, Australien och Nya Zeeland.

Måndag

Dags för inköpscheferna i tjänstesektorn att lämna konjunkturbesked. Om industriindexen varit stabila så ser det ut som att tjänsteindexen kan överraska positivt. Det har i alla fall varit fallen hittills. Undantaget är Sverige där indexet troligen gått ner från en mycket hög nivå.

Tisdag

SCB publicerar hårda data över industriproduktion och orderingång. Vi väntar oss bra siffror som bekräftar bilden av att fjolåret avslutades starkt. I så fall kan även BNP-siffrorna komma att bli överraskande starka och ge Riksbanken råg i ryggen att gå fram med en räntehöjning senare i år.

Onsdag

Industriproduktionen i Norge väntas ha stigit mot slutet av förra året. Centralbanken i Nya Zeeland väntas vila på hanen.

Torsdag

Viktiga siffror över den kinesiska handelsbalansen. Starka utfall skulle kunna gjuta lite mod i det asiatiska investerarkollektivet och ge även börserna i Europa en skjuts uppåt. SCB publicera siffror över prisutvecklingen på småhus. Statistiken släpar dock med 3 – 4 månader men kan ge en indikation över hur stort prisfallet egentligen var i höstas.

Fredag

Inflationssiffror från Kina och Norge väntas vis på ett lågt pristryck och det brådskar därmed inte med några åtstramningar.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -