Placerarnas aktietro på topp

Fonder Allokeringen till aktier har nått den högsta nivån på flera år, men synen när aktier toppar är delad. Det visar en färsk investerarenkät.

De globala investerarna är optimistiska och väljer aktier framför obligationer, och föredrar cykliska bolag. Det visar Bank of America Merrill Lynchs senaste förvaltarenkät, som omfattar hundratals globala storinvesterare och genomfördes den 5 – 11 januari.

Fondförvaltarna som väljer att övervikta aktier i förhållande till obligationer är den högsta sedan augusti 2014. Hela 79 procent av förvaltarna tycker att obligationsmarknaden är övervärderad. Kortsiktigt är aktieoptimismen tydlig. Olika typer av säkringar i aktieportföljen är den lägsta sedan 2013 och har sjunkit med 50 procent den senaste månaden.

På längre sikt är de globala investerarna mer splittrade. Den största delen, runt 30 procent, tror att aktiemarknaden når toppen 2019 eller senare. Drygt 25 procent tror att toppen nås tidigare redan under andra kvartalet i år.

De globala investerarna föredrar fortfarande europeiska aktier. Det är också den regionen som är mest överviktad, följt av tillväxtmarknader och japanska aktier. Trots Europas popularitet så har Storbritannien nått en ny bottennivå hos investerarna. Där är investeringsviljan den lägsta sedan 2005. Mest populära land i Europa är Tyskland, följt av Frankrike och Spanien. Stockholmsbörsen har ökat i attraktionskraft som investering den senaste månaden och har nu nått neutral nivå.

Investerarnas aptit på ökad risk är tydlig även i aktievalen. I januari föredrar man cykliska aktier i stället för defensiva placeringar som obligationer och telekomoperatörer.

"Investerarna fortsätter att föredra aktier. I slutet av första kvartalet förväntar vi oss en toppnotering för aktier som kombineras med toppvinster för bolagen. Efter det ser man en trend för stigande volatilitet", säger Michael Hartnett, chef för investeringsstrategi på Bofa Merrill Lynch.

På listan över den populäraste handelstrenden eller ”Crowded Trade”, vilket innebär att många investerare gör samma typ av aktieaffär och det kan sannolikt bli trångt när investerarna vill sälja, hittar vi överraskande att gå kort volatilitetsindex. Den har gått om FAANG+BAT som tidigare varit i topp tillsammans med kryptovalutan Bitcoin.

Det största hotet mot fortsatt börsuppgång är nu inflation med en krasch på den globala obligationsmarknaden. Oron för centralbankernas eventuella policymisstag när de börjar höja ränta och minska på de kvantitativa lättnaderna har minskat lite under månaden. Men den placerar sig på en tydlig andraplats.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -