Deutsche tror inte på Europa

Börs/marknad 2018 räknar finansmarknadens aktörer med tydliga vinstökningar för europeiska börsbolag. Deutsche Bank går emot marknaden och spår låg vinsttillväxt och oförändrat aktieindex.

”Vi har tre spådomar för 2018: Det europeiska aktieindex Stoxx 600 stänger året på en oförändrad nivå, vinsttillväxten för europeiska börsbolag blir så låga som 2 procent och sist men inte minst så är det hög tid att växla från cykliska aktier och till defensiva aktier”, säger Sebastian Raedler, chefsstrateg för europeiska aktier hos Deutsche Bank.

 Sebastian Raedler

Budskapet från en av Europas största banker är oväntat. Det står i konflikt med rådande konsensus  på aktiemarknaden. Där är tron att 2018 är de europeiska börsernas år med en vinsttillväxt på närmar 10 procent.

”Vi tror på en mycket låg vinsttillväxt för europeiska bolag, vilket inte ger något stöd till börsuppgång för det breda europeiska Stoxx 600 index under året utan index stänger året på nuvarande nivå. Det ger i princip ett oförändrat p/e-tal. Det gör att vi tror att den amerikanska aktiemarknaden kommer att utvecklas bättre än den europeiska 2018.”

Enligt Sebastian Raedler finns det flera faktorer som talar för bankens tre spådomar:

”Vi tror att den globala tillväxten 2018 växer i lägre takt än vad marknaden räknar med. Inköpschefernas index globalt är på rekordnivåer, här har vi svårt att se en ytterligare uppsida, utan snarare att det finns en nedsida och de börjar sjunka. Vi tror också på lägre tillväxttakt i Kina än marknaden, och det drar ner den globala tillväxttakten. Det tillsammans med högre obligationsräntor gör att vinsttillväxttakten för europeiska bolag blir lägre, främst för de cykliska bolagen.”

”I vårt scenario stiger euron ytterligare mot den amerikanska dollarn, vilket ger motvind för de exportberoende bolagen och en lägre vinsttillväxt som resultat.”

Deutsche Banks hussyn för 2018 är att euron stärks mot dollarn då  mycket europeiskt kapital har landad i USA när ECB har minusräntor. När ECB drar ner på QE leder det till att räntorna stiger i USA, när det europeiska kapitalet letar sig tillbaka till Europa vilket också leder till högre euro.

”Cykliska bolag har avkastat bättre än defensiva under många år nu. Vi tror att det blir tuffare för cykliska bolag att fortsätta avkasta bättre än defensiva bolag. Cykliskt får en klar motvind med en starkare euro tillsammans med ett svagare inköpschefsindex som minskar vinsttillväxten. Det gör i sin tur att det blir svårt för Stoxx 600-index att lyfta”, avslutar Sebastian Raedler.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -