Nykomlingarnas uppgång och förfall

Aktiekommentar Fernissan spricker för några av Stockholmsbörsens heta nykomlingar. Men utmärkande är fortfarande att de som börjat resan på dålig kurs, fortsatt samma negativa bana.

Stockholmsbörsen har fått fjorton nya bolag under 2017. Laguppställningen är brokig med en branschspridning från säkerhet, bioteknik och byggmaterial.

En av de först ut i hetluften var hjälmbolaget Mips, aktien noterades den 23 mars. Vid slutet på september hade aktiepriset stigit 60 procent över teckningskursen. Och aktien var då bäst bland våra nykomlingar.

Men sämre försäljningstillväxt och lägre lönsamhet än förväntat har fått aktien på fall under de senaste månaderna. Från att ha varit årets bästa har avkastningen sjunkit till mediokra 7 procent. 

När 2017 närmar sig sitt slut är det istället medicinteknik, VVS-tillbehör och mode som toppar avkastningslistan bland de nya.

Allra bäst sen debuten är läkemedelsbolaget Oncopetides. Aktien har stigit med närmare 80 procent i värde sedan noteringen i januari. Bolaget forskar bland annat på cancerläkemedel, nischat mot delar av onkologimarknaden, vilken är värd miljarder mätt i dollar. Preparatet Ygalo har passerat fas-II med goda resultat.

Årets näst bästa nykomling har långt kvar för att ta ikapp läkemedelsettan. Men efter att ha stigit 28 procent över teckningskursen sedan noteringen i april är VVS-koncernen FM Mattsson näst bäst.

En låg värdering och en av Svolder till hälften garanterade nyemission talade för att FM Mattsson skulle bli en bra investering. Snabbt efter noteringen nådde aktiekursen upp till 100 kronor, därefter har resan varit svängigare. Sedan i somras pendlar prislappen mellan 80 och 100 kronor stycket.

Sannolikt kommer inte FM Matsson vara ostört av stökigheterna inom byggsektorn. Och sammanfattningsvis kan vi nog konstatera att förutsättningarna vid noteringen antagligen var så bra de kunde bli.

Boozt, ett modebolag på nätet, trillar in som trea. Aktien har stigit med 19 procent sedan noteringen. Från teckningskursen 62 kronor steg aktien mer än 40 procent innan verkligheten kom i kapp. Från toppnoteringen i juni kring 89 kronor föll aktien sedan till botten i november på 60 kronor. Idag kostar en aktie 73 kronor stycket och vi kan konstatera att det är volatilt när nykomlingar kommer till börsen.

Antagligen är det på nätet som nya modehandlare ska vara. Amazon, Zalando och Sportamore har visat vägen. Med god varumärkeskännedom ska Boozt klara konkurrensen.

När Börsveckans Lars Frick kommenterade aktien var det med fokus på den höga tillväxten, men också den skyhöga värderingen. Online-handeln är en volymaffär och för att vara intressant måste Bootz fortsätta öka sin försäljning i snabb takt, lyder Fricks analys.

Inte helt oväntat är det bostadsutvecklaren SSM Group som gått hårdast på pumpen i år. Bolaget säljer små och kostnadseffektiva lägenheter i bland annat Stockholms närförorter. Aktien har dragits med ner i djupet, tillsammans med stora byggbolag som JM, NCC och Skanska.

Bostadspriserna stiger inte längre i Stockholm och en mycket lång trend är därmed bruten. Självklart drabbar det bostadsbyggarna värst. De står med planerade projekt och förväntat höga försäljningspriser kanske inte lägre går att få.

SSM hann aldrig hunnit glänsa på börsen, noteringen i april var nära inpå att toppen nåddes för svensk bostadsmarknad. Någonstans i rasmassorna kring bostadsutvecklarna finns säkerligen ett och annat fynd. Om SSM är ett av dem återstår att se.

Det glimmrar heller inte om gymkedjan Actic. Aktien har inte gjort många glada sedan noteringen. Gymmet sjösattes på börsen för 50,50 kronor per aktie och som mest steg prislappen till 53,50 kronor. Därefter går resan i en negativ tangent.

Med en växande andel intäkter från så kallade PT-timmar skulle Actic öka sina intäkter och lönsamheten per kund. Men en stor geografisk expansion har kostat pengar och några anläggningar har fått läggas ned på grund av dålig beläggning. Konkurrensen är också stenhård. Men Actic kan ha en fördel att ligga ofta placeras i närheten av badhus.

En prognos på Actics framtidsutsikter publicerades på Placera i augusti. Börsveckans Gabriel Isskander står för räkneövningen som spår att gymkedjan kommer tjäna 3,60 kronor per aktie under 2018. Det skulle ge knappt p/e 11 på nästa års vinst.

I vår sammanställning är listbyten och bolagsuppdelningar exkluderade.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -