Makroveckan: Oljepriset drar

Makroveckan Oljepriset har rusat efter att en oljeledning i Libyen exploderat. Annars är det tunt med tunga makronyheter under årets sista vecka.

Det har varit en i huvudsak lugn julhelg på finansmarknaderna. Det som ändå sticker ut är att oljepriset fortsatt uppåt och börjar närma sig 67 dollar per fat (Brent), vilket är den högsta nivån sedan maj 2015. Den kraftiga uppgången under julhelgen beror i huvudsak på att en oljeledning i Libyen exploderat vilket begränsar utbudet av olja från Nordafrika.

Trots fredagens börsnedgång lyckades den svenska börsen notera ett litet plus under veckan som gick.

Det har också varit en hel del rörelse i euro-kursen men eftersom det är svårt att se någon reell orsak bakom kursrörelserna så pekar många mot att det handlar om robothandel som gått lite amok.

Veckan som kommer är väldigt lugn på makroområdet och det talar i sin tur för att vi får en tämligen lugn avslutning på finansåret. Tunn handel kan dock ställa till det om något överraskande skulle ske.

Amerikanskt hushållshumör väntas hålla sig nära historiskt höga nivåer i december och norska hushåll väntas ha öppnat plånböckerna i november. Statistiken publiceras på onsdag respektive torsdag.

Vi är kanske mest nyfikna på om en svalare bostadsmarknad påverka den svenska hushållsutlåningen i november. Den siffran publiceras på fredag.

Gott Nytt Makroår!

Onsdag

Tunt på makroagendan med humöret bland amerikanska hushåll som huvudnummer. Humöret väntas ha försämrats en aning men nedgången sker i så fall från mycket höga nivåer. Hushållshumöret ligger på 17-årshögsta.

Torsdag

De norska konsumenterna väntas ha hittat tillbaka till butikerna i november. Dessutom inköpschefsindex från Chicago som kan ge en viss indikation på var nästa veckas viktiga nationella inköpschefsindex kan tänkas landa på. För Chicago-regionen väntas en minder nedgång från en hög nivå.

Fredag

Fokus på siffrorna över den svenska hushållsutlåningen i november. Vi är nyfikna på om en svalare bostadsmarknad kan ha bidragit till att takten i utlåningen dämpats. Någon dramatisk effekt är ändå inte att vänta. I Tyskland vänas inflationstakten ha gått ner i december och  det kan i så fall ge en viss negativ effekt på euron.  

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -