Investera i globala bankförstörare

Fonder/ETF Stockholm brukar slå sig för bröstet som en ledande stad för fintech med framgångsrika bolag som Avanza, Nordnet, Klarna, Izettle, Lysa, Tink, Lendify. Placera hittat en högintressant Fintech-ETF med internationella bolag.

När man läser svensk affärspress inser man snabbt att Fintech är riktigt hett och flera bolag växer mycket snabbt inom olika nischer.

Vad är då finansteknik eller fintech? Fintech gör det möjligt för företag och vanliga människor att utnyttja ny teknik för att hantera finansiella tjänster. Termen fintech omfattar tekniska innovationer inom finanssektorn med hjälp av mjukvara. Den är mångfacetterad och omfattar många olika applikationer som revolutionerar finansindsindustrin på olika sätt. En av de mest kända finansteknologierna är Bitcoin.

Fintech är en bred term som tillämpas på olika digitala verktyg som strävar efter att göra en finansiell tjänst eller produkt mer tillgänglig, effektivare och oftast mer prisvärda. Just sådan tekniker anses ofta "störande", på engelska ”disruptors”, eftersom den förändrar uppfattningen av traditionella lösningar inom finansindustrin som traditionell bankverksamhet. Helt enkelt hjälper fintech till att effektivisera och minska kostnader.

Fintech handlar inte bara om nystartade bolag utan det hjälper även äldre finansföretag att använda nya tekniska mjukvarulösningar för att förbli konkurrenskraftiga inför framtiden. Fintech är som ett ekosystem av digitala verktyg som är utformade för att serva en mängd behov. Tydliga exempel är mobila betalningar (Swish) och digital aktiehandel (Avanza och Nordnet).

Det finns nyare innovationer och de områden som är hetast idag är blockchain-teknik, betalningar, finansiering, utlåning, robotrådgivare och digitala valutor.

Digitala betalningar har blivit en viktig del av alla konsumenter då vi handlar allt mer på internet. De spås öka med över 50 procent till år 2020.

Peer-to-peer-utlåning (P2P) är ett sätt för låntagare att få tillgång till billiga lån online utan en traditionell bank. P2P-låntagare kan söka lån för personligt bruk, småföretag, hemförbättringar, bilfinansiering, hemköp och mycket mer.

Crowdfunding tillåter hundratals individer att slå samman sitt kapital för att finansiera tillväxt för ett företag, även här utan att använda en traditionell bank.

Robotrådgivare använder modern finans- och portföljteori om risk och avkastning för att skapa optimala investeringsportföljer. Det är en digital finansrådgivning som ser över innehaven i portföljen och justerar dem med jämna mellanrum. Oftast placerar de i billiga indexfonder för att få ner kostnaden.

Kryptovalutor som bitcoin gör det möjligt för människor att göra oövervakade privata betalningar. De digitala valutorna reglerar ofta skapandet av ny valuta, vilket gör devalveringen mindre möjlig än de som utfärdats av centralbankerna.

Man kan se fintech som när Silicon Valley möter Wall Street.

Den globala fintech-industrin spås ha en fortsatt hög genomsnittlig tillväxt de kommande åren. Den som inte vill köpa enskilda aktier, kan investera i en portfölj av internationella fintech-bolag genom att köpa den börshandlade fonden Global X FinTech Thematic ETF (FINX), Det kan vara ett bra sett att sprida risken i sin investering.

Global X erbjuder Global X FinTech ETF (FINX), som är utformad för att ge exponering för en korg med fintech-aktier från hela världen. FINX investerar i företag på de utvecklade marknaderna som är i framkant av den framväxande fintech-sektorn.

 

Det är företag som är innovativa och hjälper till att omvandla finansbranschen. Företagen ska ha betydande exponering för minst en av sex fintech-teman: mobila betalningar, marknadsutlåning, publik-finansiering, företagslösningar, blockchain och kryptovalutor samt robot kapitalförvaltning.

FINX består för närvarande av 32 innehav. Bolagen i fonden är viktade efter marknadsvärde, inget bolag väger mer än 8 procent. 49 procent är mjukvarubolag. Servicebolag står för 27 procent, följt av investment banker på 8,5 procent.

De fem största innehaven utgör drygt 33 procent av fondens värde. Vi hittar inga svenska innehav i fonden men väl två danska, Simcorp samt Nets som arbetar med betallösningar och köpt upp svenska DIBS.

Majoriteten är USA-bolag, hela 68 procent. 8,6 procent är tyska och det tredje största landet är Danmark på knappt 8 procent. Fonden har en klar lutning åt medelstora bolag som utgör drygt 56 procent. Resterande del är jämt fördelat mellan stora bolag och små bolag.

Global X är en av pionjärerna inom tematiska ETF:er. De har runt 50 miljarder kronor i totalt förvaltat kapital. Förvaltningsavgiften i fonden är 0,68 procent. Likviditeten i fonden är mycket bra och skillnaden mellan köp och säljkurs (spreaden) är liten.

Global X FinTech ETF (FINX) är en riktigt nischprodukt med en hög koncentration av framtida förhoppningsvinnare inom fintech-området. Fonden har en relativt hög risk, vilket den höga värderingen på p/e 65 och obefintliga utdelningen vittnar om.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -