Bank drar på Basel och Brexit

Börsen Stockholmsbörsen steg i fredagens handel med banksektorn som främsta draglok i spåren av nya förslag till europeisk bankreglering.

Ett genombrott i brexitförhandlingarna påverkade också marknadshumöret positivt, samtidigt som den amerikanska kongressen åtminstone tillfälligt undvikit en finansiell "shutdown".

Vid 13.15-tiden var Stockholmsbörsens OMXS30-index upp 1,0 procent till noteringen 1.616. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick då till knappt 7 miljarder kronor.

De fyra storbankerna tog med god marginal toppositionerna i storbolagsindexet, liksom i motsvarande index för de större europeiska börserna. Allra vassast i Stockholm var Handelsbanken, som steg 3 procent. Därefter följde Nordea, SEB och Swedbank med uppgångar kring 2,5 procent.

Bankregleringsbesked Basel IV, som blev offentligt på torsdagskvällen, förefaller på flera punkter vara bättre än väntat, menar analytiker.

"Äntligen fick vi veta hur regelverket ska se ut. Det undanröjer ett stort mått av osäkerhet. Dessutom förefaller det vara något mer positivt för bankerna än många fruktat", säger Andreas Håkansson, bankanalytiker på BNP Exane Paribas, till Nyhetsbyrån Direkt.

För marknaden positiva nyheter kom från brexitförhandlingarna, då EU-kommissionen och Storbritannien kommit överens på flera viktiga punkter. Från USA meddelas att de två kamrarna i kongressen godkänt en lag som håller den federala verksamheten öppen till den 22 december.

Bland dagens storbolagsvinnare märktes också Lundin Petroleum, som rekylerade upp 1,7 procent med stöd av stigande oljepriser.

Största förlorare för dagen var Electrolux och Tele2, ned 1,5 respektive 0,8 procent.

Kredithanteringsbolaget Intrum sjönk tillbaka 5 procent efter torsdagens kapitalmarknadsdagsdrivna lyft på nästan 12 procent. SEB Equities har sänkt sin rekommendation för aktien till sälj från behåll.

Detaljhandelsbolaget Clas Ohlson steg drygt 1 procent efter två dagar med stora nedgångar. Bolaget meddelade att det köper in sig i Mathem.se och inleder ett strategiskt samarbete med bolaget i Sverige. Detta syftar till att kunderna ska kunna beställa stora delar av Clas Ohlsons sortiment via Mathem.se och få varorna levererade till dörren.

Den pressade Starbreezeaktien lyfte över 12 procent efter att bolagets förväntade storsäljare The Walking Dead visat ett efterlängtat livstecken på torsdagskvällen. Av allt att döma kommer någon form av trailer visas nu i helgen som en del av vad som väntas bli en lång uppladdningskampanj fram till det utannonserade spelsläppet andra halvåret 2018.

Börsens spel- och gamingsektor fick ytterligare ett tillskott på fredagen när MAG Interactive tog steget in på First North. Aktien sjönk knappt 5 procent till 41:90 kronor jämfört med priset i erbjudandet inför noteringen på 44 kronor.

Nedåt var det även för specialistläkemedelsbolaget Wilson Therapeutics, som förlorade 3,5 procent sedan bolaget genomfört en emission med en rabatt om drygt 5 procent.

I motsatt riktning gick medicinteknikbolaget Sectra, vars orderingång ökade med 42,5 procent i det senaste kvartalet. Aktien steg 5,8 procent.

Kepler Cheuvreux har inlett bevakningen av New Wave med rekommendationen köp. Aktien steg 3,7 procent.

Delar av investerarkollektivets fokus riktas samtidigt mot Bitcoin. Kryptovalutan nådde tidvis uppemot 17.000 dollar under natten, men har sedan sjunkit tillbaka till omkring 15.000 dollar.

På makroagendan kvarstår amerikanska sysselsättningsdata klockan 14.30.

Konsensusprognosen för sysselsättningen pekar mot en ökning med 195.000 personer i november, efter en preliminär uppgång på 261.000 månaden före, medan arbetslösheten väntas ligga kvar på 4,1%, den lägsta nivån sedan i december 2000.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -