Fonden för kvinnligt ledarskap

Fonder Sveriges första fond med inriktning på kvinnligt ledarskap har sett dagens ljus. Fonden Indecap Q30 investerar i svenska börsbolag som har en hög andel kvinnor på ledande positioner.

Internationellt finns det flera sedan några år tillbaka både index och börshandlade fonder med fokus på kvinnligt ledarskap och jämställdhet. De har amerikanske eller internationell inriktning, men ingen har svenskt investeringsinriktning.

Indecap Q30 har ett investeringsunivers som omfattar 335 svenska bolag. Varje bolag får en totalpoäng utifrån ett antal olika faktorer. Som bland annat fokuserar på vd och ordföranderollen, andel kvinnor i ledningsgruppen och styrelsen. 

”Indecap analyserar svenska små-, medel- och storbolag och söker efter de som har kvinnor i höga positioner. Bolagen får en totalpoäng baserat på olika faktorer som viktas. Utifrån detta skapar Indecap en sektorneutral och likaviktad algoritm som Q30 följer, där de trettio svenska börsbolagen med högst poäng finns representerade. Genom att fonden är sektorneutral håller sig risken i paritet med Stockholmsbörsen”, säger Elena Herrero, förvaltare av Indecap Q30.

Av fondens 30 aktieinnehav är den största sektorn industribolag på 30 procent, följt av finansbolag på 27 och konsumentbolag på 20 procent. Vilket är i nivå med Stockholmsbörsens sektorfördelning.

I fonden hittar vi stora industribolag som Volvo och Sandvik samt mindre bolag som Beijer Alma.

Bland finansbolagen finns det flera mindre spelare som Hoist Finance, Nordax Group och Avanza Bank representerade. Två av storbankerna kvalar i fonden, det är Handelsbanken och Swedbank.

Vi hittar även två investmentbolag med kvinnliga vd.ar. Industrivärden med vd Helena Stjernholm och Melker Schörling som är under uppköp.

Enda fastighetsbolag i Indecap Q30 är Kungsleden med den kvinnliga vd:n Biljana Pehrsson.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -