På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

På besök i Teslafabriken

(Fremont, Kalifornien) Placeras första företagsbesök blev elbilstillverkaren Tesla. Det blev en rundtur i den stora Fremont-fabriken utanför San Francisco, stor som 60 fotbollsplaner.

Representanter för Tesla verkar inte särskilt rädda för de produktionsstörningar man har med den nya bilmodellen Model 3.

Efter bolagets senaste kvartalsrapport straffade investerarna aktien, då produktionen av Modell 3 var betydligt lägre än förväntat.

Flaskhalsar i produktionen av batterier var ett skäl. Tillverkningen sker i Nevada i den nybyggda batterifabriken Gigafactory, och leveranserna är inte tillräckliga till Teslas-bilfabrik i Fremont. Tesla tror själva att problemen snart kommer att vara lösta. Ett tydligt intryck man får i fabriken är den höga automatiseringsgraden. Robotar täcker stora delar av fabriksytan.

Teslas vision är att förändra och förbättra världen med sina elbilar. Man har lyckats bra med marknadsföringen kring bolaget och Tesla-aktien är en populär och finns hos många fondförvaltare världen över, även i Franklin Templetons teknikfond.

”Vi har en liten del Tesla i fonden. Vi tycker Tesla har en unik position och affärsmodell som skiljer mycket från de traditionella bilföretagen. Man har plockat bort återförsäljarnätet, du köper bilen på nätet och marknadsföringsbudgeten är mycket lite. Marknadsföringen sker till stor del av befintliga bilägare. Inget annat bilmärke har fått 400 000 tusen förhandsbokningar för en bil som ingen har sett i verkligheten. Får man ordning på produktionen av modell 3 så är potentialen stor för bolaget och aktien”, säger Jonathan Curtis, förvaltare för Franklin Technology Fund.

Men Jonathan säger att det finns risker. En är att bolaget gör av med mycket kapital och är beroende av att få upp produktionsvolymen för Modell 3 för att kassaflödet inte ska bli för ansträngt.

Håll utkik efter fler artiklar från min resa!

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -