"Asiatiska teknikbolag är mycket lönsamma"

Fonder Årets starka uppgång på de asiatiska börserna beror till stora delar på teknikjättarna. Men enligt förvaltare handlar det absolut inte om någon ny it-bubbla.

”Det har varit stora prisuppgångar i år för BAT-bolagen och Samsung de börjar få allt högre värdering. Men det är en stor skillnad mot millennieskiftet. Idag är de asiatiska teknikbolagen mycket lönsamma med hög tillväxt”, säger Veronica Yu, Asienförvaltare på Swedbank Robur.

Utvecklingen på de asiatiska tillväxtmarknaderna i allmänhet och Kina i synnerhet har varit överraskande stark i år, med tydliga börsuppgångar som tagit flera index i regionen till nya rekordnivåer.

De kinesiska BAT-bolagen har ståt för en stor del av årets uppgång i MSCI Kinaindex där de väger 35 procent och hela tekniksektorn väger 40 procent. I det bredare indexet MSCI Asia ex Japan index, där även den sydkoreanska teknikdraken Samsung och Taiwan Semiconductors ingår, utgör tekniksektorn knappt en tredjedel av index. 

På topplistan över världens största bolag är det idag tätt med teknikbolag. En snabb tillbakablick hur listan såg ut för 10 år sedan skvallrar om att tillväxten för de amerikanska och asiatiska teknikbolagen varit enormt stark. Tidigare dominerades listan av gamla sektorer som energi och banker. Idag är det de stora teknikbolagen som tagit över stafettpinnen.

Enlig Veronica Yu är det inte så konstigt att vi hittar flera kinesiska teknikbolag i toppen bland världens största bolag. De kinesiska teknikbolagen har varit mycket duktiga på att integrera många tjänster i sitt utbud, allt från sociala Messenger-tjänster till söktjänster. De har en stor hemmamarknad och de började med kopior på Googles söktjänst och har faktiskt lyckats bättre än de amerikanska teknikbolagen med integreringen.

”En annan faktor som är viktig för de asiatiska teknikbolagens värdeökning är att de har en effektiv forskning och utvecklingsprocess. 2004 var Kinas andel av registrerade patent 4 procent. Tio år senare står de kinesiska patent för 35 procent”, säger Veronica Yu.

”Lägg där till Sydkorea som har högst forskningsandel i hela världen”, säger Fredrik Myrén, ansvarig för Swedbank Roburs tillväxtmarknadsteam.

”Det är en intressant utveckling vi ser på de asiatiska tillväxtmarknaderna som började med produktion av enkla kopior på produkter från väst. Idag får den sydkoreanska biltillverkningen toppbetyg i den viktiga amerikanska JD Powers bilundersökning, De har till och med gått om japanska bilmärken och började tillverka kopior av japanska bilar, det har resulterat i tillväxt som genererat lönsamma större bolag”, säger han.



Veronica Yu.

På frågan om utvecklingen för de asiatiska teknikdrakarna är hållbar, så säger Fredrik Myrén att historiskt har det varit en börskorrektion på minst 10 procent per år på tillväxtmarknaderna, men i år har den endast varit 3 procent.

”Med tanke på att många tillväxtmarknadsbörser handlas på nya rekordnivåer bör det komma en sättning och jag har svårt att se att BAT-bolagen kan hålla den höga tillväxttakten för evigt.”

Swedbank Roburs tillväxtmarknadsteam gillar bolag som binder lite kapital inom teman som hälsovård, utbildning samt mjukvara.

”När medelklassen växer kraftigt, ökar efterfrågan på högre utbildning, sparande och hälsovård. Vi gör flera investeringar inom de områdena”, säger Fredrik Myrén.



Fredrik Myrén.

Men det finns intressanta tillväxtområden för de asiatiska teknikbolagens fortsatta tillväxt, ett sådant är artificiell intelligens (AI). Här har den kinesiska regeringen uttalat tydligt att man avser vara en globalspelare inom AI-forskning senast år 2030.

”Det är mycket mindre kapitalintensivt med mjukvaruutveckling som AI, än att bygga hårdvara. Samsung och Apple är till stor del hårdvara och det ger lägre multiplar, då det är en mer cyklisk verksamhet. Det binder mer kapital och ger lägre lönsamhet”, säger Fredrik Myrén.

”Den kinesiska ambitionen att bli ledande inom AI-teknik passar de kinesiska teknikbolagen bra. Det är inte så kapitalintensivt men det kritiska kapitalet är att ha användardata. Här ligger de kinesiska bolagen bra till. De har stor hemmamarknad och otroligt många användare. Tencent har runt 700 miljoner aktiva användare i sin Messengertjänst, Det blir otroligt mycket data som är en ren guldgruva för AI-forskningen”, säger Veronica Yu.

Veronica Yu berättar att det idag finns många företag som håller på med ”bikesharing” i de stora kinesiska städerna. Det går faktiskt snabbare att cykla än att ta bilen i städer som Peking och Shanghai. Men det som är uppenbart är att det är svårt att se lönsamhet i affärsmodellerna då det är många företag där, men bolagen samlar in mycket data som sannolikt har ett stort värde för framtida AI-forskning.

Kinas ledning har genom ”Made in China 2025” skapat en medvetenhet att man avser att bli en supermakt år 2050. Landets styrka är att man kan kanalisera statligt stöd dit man vill satsa, bland annat modernisera tillverkningsindustrin och bli betydligt mer forskningsintensiv och ta sig högre upp i förädlingskedjan. Det kan på sikt skapa friktion med USA:s administration när man blir en större konkurrent.

”Hongkong har idag en högre köpkraft korrigerad ekonomi än Sverige, och Kinas ambitioner att bli en rikare ekonomi kan på sikt skapa mer friktion mellan Kina och USA. Men man ska ha i bakhuvudet att USA och de amerikanska teknikbolagen är väldigt beroende av asiatiskt teknikindustrin”, säger Fredrik Myrén.

”Apple har många underleverantörer i Asien, de köper processorer från Taiwan Semiconductors och taiwanesiska Foxconn tillverkar Iphone i just Kina.  Teknikkedjan i USA och Asien är väldigt integrerade i varandra. Om Trump-administrationen bråkar kan det bli att Foxconn flyttar viss produktion från Asien till USA, men sannolikt inte mer än det. Att tillverka hårdvara kräver idag mycket stora investeringar, kanske 10–20 miljarder dollar. Det gör att det blir ett naturligt monopol av företag som har de resurserna”, säger han.

Att det har blivit en globalt integrerad teknikindustri med naturliga monopol av stora bolag är tydligt.

”Samsung tjänar bra på minnen och skärmar som de även säljer till Apples nya iPhone X-modell som har oled-skärm. Samsung är i princip den enda producenten i världen som tillverka stora volymer. De värsta konkurrenterna Apple och Samsung tvingas att samarbeta i en väld där det blivit naturliga monopol med stora teknikbolag”, säger Fredrik Myrén.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -