ÅF bommade förväntningarna

Börs Teknikkonsulten ÅF redovisar ett rörelseresultat (ebit) på 125 miljoner kronor för det tredje kvartalet.

Analytikerna hade räknat med ett rörelseresultat på 130 miljoner kronor, enligt SME Direkts sammanställning. Nettoomsättningen uppgick till 2.662 miljoner kronor, mot förväntade 2.705 miljoner.

Teknikkonsulten ÅF ser att det finns en potential att förbättra den långsiktiga lönsamheten ytterligare bland annat genom sitt pågående omstruktureringsprogram.

"Sammantaget uppvisar ÅF en god tillväxt, och vi ser möjligheter att förbättra lönsamheten ytterligare", skriver vd Jonas Gustavsson i kvartalsrapporten.

Under tredje kvartalet, som också beskrivs som säsongsmässigt svagt, uppgick bolagets ebita-marginal till 4,3 procent (7,3) och den justerade ebita-marginalen (exklusive jämförelsestörande poster) var 6,9 procent (7,3).

Det var lägre än analytikernas snittförväntningar, som enligt SME Direkt låg på en justerad ebita-marginal på 7,6 procent för kvartalet.

Tillväxten under kvartalet var 13,4 procent och den organiska tillväxten var 2,6 procent. Justerat för att perioden innehöll en arbetsdag mindre än föregående år och för valutaeffekter uppgick den underliggande organiska tillväxten till 3,6 procent, heter det i rapporten.

ÅF:s nyligen omformulerade finansiella målen innebär en årlig tillväxt på 10 procent och en ebita-marginal på 10 procent över en konjunkturcykel.

ÅF:s division Infrastructure hade en sämre marginal än väntat under det tredje kvartalet.

Divisionens ebita-marginal uppgick till 6,5 procent, ned från 8,4 procent motsvarande kvartal i fjol och sämre än SME Direkts konsensus som låg på 8,2 procent.

"En fortsatt svag resultatutveckling i det förvärvade bolaget Reinertsen, numera ÅF Engineering AS, samt övergången från ett antal stora projekt till medelstora projekt har påverkat marginalen negativt", skriver ÅF i rapporten.

Vad gäller tillväxten i Infrastructure uppgick den totalt till 9,9 procent varav 0,7 procentenheter var organisk.

"Divisionens tillväxttakt minskas av att ett antal stora projekt är under avslut, men är fortsatt hög inom energieffektiviseringar och tekniska installationer för våra huvudområden kommersiella och offentliga fastigheter", skriver ÅF.

Infrastructures rörelseresultat om 62 miljoner kronor i det tredje kvartalet var 24 procent lägre än förväntat. Även Indystry-divisionen överraskade negativt, där var avvikelsen mot analytikernas snitt 10 procent. Däremot slog såväl International som Technology förväntningarna.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -