Börsen: Gruvbolag stiger

Börs Stockholmsbörsen backade i veckans inledande handel även om indexändringarna var begränsade. Ett högre kopparpris hjälpte gruvbolagen.

Även rekommendationer har gett stöd på sina håll, bland annat för Ericsson och Astra Zeneca. En vinstvarning tyngde samtidigt Husqvarna.

Strax före 13.30 hade OMXS30 sjunkit 0,3 procent till 1.638 och omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick samtidigt till runt 5 miljarder kronor.

Madridbörsen var en av de svagare i Europa och tyngdes på måndagen av ett oklart svar från den katalanske regionpresidenten Carles Puigdemont. Enligt honom har det katalanska parlamentet efter folkomröstningen ett mandat att utropa självständighet men valt att skjuta upp detta för att inleda en dialog med den spanska regeringen. Spaniens premiärminister Mariano Rajoy sade att landet nu tar de första stegen mot att aktivera artikel 155, som reglerar centralregeringens befogenheter att upphäva en regions självstyre.

Nordsjöoljan Brent steg upp till 58-dollarsnivån. Irakiska regeringsstyrkor uppges ha tagit kontroll över stora områden i regionen Kirkuk, inklusive oljefält. Basmetallpriser har också stigit på bred front, bland annat har kopparn lyft över nivån 7.000 dollar per ton.

Inom råvarurelaterat lyfte Boliden 1,7 procent och Lundin Mining var upp 1,9 procent.

Ericsson har höjts till köp hos Nordea och aktien steg 0,4 procent. Dessutom har Dagens Industri uppmärksammat att Investor under tredje kvartalet köpte 24 miljoner B-aktier i Ericsson.

Astra Zeneca ökade 0,6 procent till 564 kronor. Credit Suisse har höjt rekommendationen för Astra Zeneca till outperform från neutral. Ny riktkurs är 58 pund, cirka 625 kronor, att jämföra med den tidigare riktkursen 48 pund.

Exane BNP Paribas har sänkt sin rekommendation för Assa Abloy till neutral från outperform. Låsjätten tappade 1 procent. H&M tyngde också storbolagsindexet med en nedgång på 1 procent och Electrolux föll 2,1 procent.

Husqvarna tappade 6 procent sedan bolaget meddelat att divisionen Consumer Brands kommer att minska sin affärsvolym avsevärt hos en av sina största amerikanska detaljhandelskunder. På grund av den minskade volymen väntas divisionens nettoomsättning under 2018 minska med cirka 1 miljard svenska kronor jämfört med 2017.

Karolinska Development stack iväg hela 22 procent efter besked om att det kommer att öka det bokförda värdet på portföljbolaget Umecrine Cognition med 196 miljoner kronor i kommande rapport.

Bostadsutvecklaren SSM steg 4,5 procent efter besked om att försäljningsgraden var 97,1 procent i de 1.414 bostäder som var under produktion vid utgången av det tredje kvartalet.

Crunchfish lyfte 21 procent då styrelseordförande Joachim Samuelsson rapporterat in ett köp av aktier för miljonbelopp.

En annan ägarförändring är att Lars Wingefors, som figurerat på Di Digitals lista över techmiljardärer, enligt tidningen sålt samtliga sina aktier i ljudboksföretaget Storytel. Posten var värd cirka 33 miljoner kronor och Storytel backade drygt 2 procent.

Kambi lyfte 7,6 procent till 77:50 kronor med Nordea som stor nettoköpare sedan bankens analysavdelning inlett bevakning av spelbolagsunderleverantören med rekommendationen köp och 100 kronor i riktkurs.

Börsveckan ser köpläge i Academedia och skolkoncernens aktie svarade med att stiga svagt. Tidningen har samtidigt plockat ur Ework ur sin portfölj och den aktien tappade 3,8 procent.

Dagens Industri tycker att Kappahl har mer att ge och rekommenderade köp i måndagens tidning. Klädbolagets aktie steg drygt 4 procent.

Carnegie sänkte på fredagseftermiddagen Tobii till behåll från köp. Riktkursen är 50 kronor. Aktien fortsatte ned 4,1 procent till 44:30 kronor.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -