Därför sänker Deutsche bankerna

Börrs Att den norska samt den svenska bostadsmarknaden bromsar in försvårar för nordiska banker att uppvisa tillväxt i räntenettot, enligt den tyska storbanken.

Det anser Deutsche Bank i en sektoranalys där Nordea och Swedbank båda sänks till sälj.

"Starka bostadsmarknader och den medföljande tillväxten i bostadslån har medfört att inte minst svenska bolåneföretag haft en mycket stark utveckling under de senaste åren", skriver Deutsche Bank.

Avseende Nordea heter det att banken "möter ytterligare motvindar från stadiga tapp av marknadsandelar". Swedbank pekas ut som den nordiska bank som är mest exponerad mot svensk bostadsmarknad och eventuella marginalpress.

Deutsche Bank anser att det är troligast med en mjuklandning för svensk och norsk bostadsmarknad.

"Men det är alltid en risk för en hård landning med en negativ inverkan på generell ekonomi och potentiellt stora negativa andrahandseffekter för ländernas banker", heter det.

För den norska storbanken DNB upprepas behåll och riktkursen höjs till 156 norska kronor (133).

Vunna marknadsandelar på svensk och norsk bolånemarknad pekas ut som anledningar till Danske Banks positiva vinsttrend. Rekommendationen för aktien sänks till behåll (köp).

För SHB och SEB upprepas behåll med nya riktkurser om 125 (120) respektive 106 (97) kronor. Avseende SEB heter det att det är den av de svenska bankerna som är minst exponerad mot svensk bolånemarknad och i stället mest exponerad mot företagssektorn och därmed skulle gynnas vid ökade företagslånevolymer.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -