Europa får allt högre fart

Markokommentar Konjunkturen i EMU-området fortsätter att ånga på även om tjänstesektorn mattats en aning under sommaren. Det kompenseras av starka industrisiffror som dessutom tyder på fortsatt god global efterfrågan.

Det har, framför allt under försommaren, tidvis funnits en liten underliggande oro för tillståndet i världsekonomin. Inte så att någon sett en recession i vardande utan det har mer handlat om att det funnits vissa tecken på att toppen i den här konjunkturåterhämtningen varit på väg att passeras. Framför allt har det kanske gällt den amerikanska ekonomin som länge agerat någon form av draglok för resten av världen.

Men i takt med att återhämtningen i USA sett ut att mattas har ekonomierna i EMU-området i sin tur tagit allt bättre fart.

Onsdagens preliminära inköpschefsindex för augusti bekräftar också bilden av att EMU-området fortsätter att röra sig i rätt riktning. Inköpschefsindexet för industrin steg till 57,4 medan motsvarande index för tjänstesektorn sjönk något till 54,9 (se diagram).

Bägge indexen ligger därmed med bred marginal över det 50-streck som, enligt tumregeln, markerar gränsen mellan tillväxt och nedgång.

Att inköpschefsindexet för tjänstesektorn fortsätter att sjunka är visserligen en smula illavarslande men det kompenseras av att industriindexet rekylerar uppåt efter en mindre nedgång i juli. Oron inför onsdagens mätning var väl kanske annars att en allt starkare euro skulle sätta käppar i hjulet för industrin. Uppgången för industrin betyder dessutom av det sammanvägda inköpschefsindexet för de bägge undersökningarna i sin tur steg marginellt från 55,7 i juli till 55,8 i augusti.

Det finns dessutom goda förutsättningar för att även tjänsteindexet ska börja röra sig uppåt framöver till följd av stark industri och optimistiska hushåll. En ny mätning av hushållshumöret i EMU-området publiceras under onsdagseftermiddagen.  

Noterbart är också att indexet för industrin i Tyskland steg till höga 59,4, och eftersom Tyskland är världens kanske viktigaste exportland tyder det på att efterfrågan från övriga delar av världen är fortsatt god. En bild som dessutom bekräftas av att det japanska inköpschefsindexet steg till ett sexmånadershögsta på 52,8 i augusti.

Det talas också allt mer bland analytikerna om att världen nu för första gången på ett decennium tycks befinna sig i något som allt mer liknar en synkroniserad uppgångsfas när även tillväxtekonomierna har hakat på tåget.

Eftermiddagens amerikanska inköpschefsindex från Markit Economics (inte att förväxla med ISM) blir en viktig värdemätare på om den synen har fortsatt bäring i verkligheten.

Väntat är att det amerikanska indexet för industrin ska ligga kvar på 53,3 i augusti medan indexet för tjänstesektorn väntas stiga från 54,7 i juli till 54,9 i augusti.  Men sett till att det amerikanska hushållshumöret är på topp och att dollarn försvagats borde det finnas utrymme för positiva överraskningar i bägge mätningarna. 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -