SAAB
EJ AKTUELLT TILLVERKA UKRAINAS MEST ÖNSKADE GRANAT - VD (Direkt)

2024-04-26 10:50

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Bristande tillgång på granater av kaliber 155 millimeter är just nu en av de främsta bristerna i Ukrainas försvar mot invaderande ryska styrkor. Det finns dock inga intentioner hos försvarsbolaget Saab om att starta sådan tillverkning, säger vd Micael Johansson till Nyhetsbyrån Direkt.

Regeringen gick tidigt i år ut med önskemål om tredubblad tillverkning av ammunition till artilleri. Behovet rör tydligt 155-milimetersgranater och satsningar görs på befintliga fabriksfaciliteter, vilka Saab saknar. Det finns alltså heller inga planer på att börja producera just denna kaliber.

Efterfrågan på Saabs befintliga granat, främst i form av 84-millimetersammunition till granatgeväret Carl Gustaf (även kallat "NLAW") är också extrem, påpekar Micael Johansson.

"Det är där vi ska bygga", säger han.

Nyligen togs första spadtaget vid en ny fabriksfacilitet i Indien.

Carl Gustaf-systemet gav ett omvittnat stort bidrag för Ukraina i inledningen av Rysslands storskaliga invasion, då en enorm mängd ryskt pansar rullade in i landet. Granatgeväret är utvecklat främst för att möjliggöra för infanteri att effektivt bekämpa pansarfordon.

I den mer aktuella fasen har dock Ukrainas försvarsinsats övergått till ett ställningskrig i skyttegravar belägna i de östra delarna av landet, en situation som lett till att Ukrainaallierades sinande lager av mer grovkalibrig granatammunition kommit i fokus. Europas länder arbetar med olika initiativ, bland annat ett med Tjeckien i huvudrollen, för att skramla ihop granater så gott det går.

Vad avser ny tillverkning, det så kallade "industrikriget", är de Ukrainaallierade i kraftigt underläge mot Ryssland vad gäller kaliber 155-granater. Ryssland har en klart högre produktionsförmåga och kan därmed skjuta mångfaldigt fler än Ukraina.

Enligt siffror som nyligen publicerades av CNN med europeiska underrättelsekällor som grund producerar Ryssland runt tre miljoner artillerigranater per år. USA och Europa uppbådar gemensamt en produktion ämnad för Ukrainaförsändelser på ungefär 1,2 miljoner.

Nyupprättad produktion för att möjliggöra Saab-tillverkning av de eftertraktade 155-milimetersgranaterna vore dock ett "extremt stort steg att ta", enligt vd:n, som också påpekar att bolaget rent allmänt bistår i ekosystemet för att underlätta leveranskedjan för granater i stort.

Det finns alltså befintlig svensk tillverkning av 155-milimetersgranater, i Karlskoga, hos Saabs sektorkollega Nammo. Nyligen fick bolaget, som ägs av norska Kongsberg Gruppen och finländska Patria, EU-stöd för att utöka tillverkningen.

Joakim Rönning +46 8 5191 7930

Nyhetsbyrån Direkt


SAAB B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -