SEB slår vinstprognoserna

Börs Räntenettot och provisionsintäkterna var starkare än väntat det andra kvartalet.

Räntenettot summerade till 4.913 miljoner kronor, att jämföra med väntade 4.836 miljoner, och provisionsnettot blev 4.691 miljoner. Där låg snittprognosen på 4.369 miljoner.

SEB:s kärnintäkter i form av räntenetto och provisionsintäkter under det andra kvartalet var starkare än förväntningarna i SME Direkts analytikerenkät.

SEB:s räntenetto steg till 4.913 miljoner kronor i det gångna kvartalet, jämfört med 4.716 miljoner kronor kvartalet före. SME Direkts konsensus låg på ett räntenetto om 4.836 miljoner kronor.

Räntenettot ökade med 4 procent jämfört med föregående kvartal och ökade med 6 procent från andra kvartalet 2016.

Räntenettot från övriga aktiviteter ökade med 225 miljoner kronor jämfört med första kvartalet.

De totala myndighetsavgifterna, inklusive avvecklingsfond- och insättningsgarantiavgifter, uppgick till 429 miljoner kronor (526).

"I det andra kvartalet fastställde Riksgälden beräkningen av resolutionsfondavgiften som blev lägre än det uppskattade värdet som rapporterades i det första kvartalet", heter det i rapporten.

Provisionsnettot ökade med 10 procent jämfört med föregående kvartal till 4.691 miljoner kronor. SME Direkts konsensus låg på 4.369 miljoner kronor.

"Företagskunderna var aktiva på kapitalmarknaderna och drog nytta av det låga ränteläget. Därför ökade emission- och rådgivningsprovisionerna med 148 miljoner kronor jämfört med det första kvartalet och mer än fördubblades, en ökning på 219 miljoner kronor, jämfört med samma period förra året", skriver SEB.

Låneprovisionerna ökade med 5 procent jämfört med årets första kvartal.

Börserna steg under kvartalet, vilket ledde till att provisionerna från kapital- och depåförvaltningen ökade med 238 miljoner kronor. Av detta utgjorde de resultat- och transaktionsbaserade intäkterna 55 miljoner kronor (38).

Mer aktiva kunder ledde till att betal- och kortavgifter, netto, var 8 procent högre än under det första kvartalet.

Tradingnettot minskade däremot med 29 procent från kvartalet före till 1.461 miljoner kronor (2.063) och med 15 procent jämfört med det andra kvartalet 2016. Det gångna kvartalets utfall var 7 procent lägre än SME-förväntade 1.574 miljoner kronor.

Finansmarknaderna var lugna med låg volatilitet. De institutionella kundernas behov att balansera om sina portföljer eller att justera säkringspositionerna var litet. Den starka utvecklingen i det första kvartalet vad gäller marknadsvärdet av obligationsportföljen som hålls i likviditetssyfte och resultatet av den kortfristiga likviditetshanteringen fortsatte men var inte lika gynnsam i det andra kvartalet", heter det från banken.

SEB:s tak för kostnaderna på under 22 miljarder kronor till slutet på 2018 kvarstår. Det skriver vd Johan Torgeby i halvårsrapporten.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -