Midsommarafton avgörande för börsen

Makroveckan På midsommarafton publiceras inköpschefsindexen för juni som är viktiga värdemätare på det globala konjunkturläget. Det kan bli avgörande för börsen under slutet av juni.

Det har varit en slagig börsvecka, framför allt på europeiska börser, och trots en stark fredagsavslutning på den svenska börsen noteras en nedgång på runt 0,5 procent för veckan som helhet.

Samtidigt har olje- och guldpris fortsatt att sjunka. Brentoljan handlas nu till strax över 47 dollar fatet medan guldpriset ligger på 1 253 dollar per uns.

Veckans stora händelse var att den amerikanska centralbanken levererade sin fjärde räntehöjning till 1,25 procent i den höjningscykel som inleddes i slutet av 2015. Fed-ledamöternas prognoser indikerar ytterligare en räntehöjning innan årets slut.

Veckan som kommer är lite rumphuggen av svenskt midsommarfirande och innebär att många säkert missar den här veckans makrohöjdare som är publiceringen av de preliminära inköpschefsindexen för juni på fredag. Just dessa makrosiffror kan betyda en hel del för börsavslutningen i juni. Det har kommit en del globala konjunkturbesvikelser under senare tid så investerare är säkert lite extra känsliga för vilka signaler som inköpscheferna skickar ut.

En hel del fokus lär också riktas mot de Brexitförhandlingar som inleds under måndagen och där många när förhoppningen om en mjukare brittisk linje efter resultatet i parlamentsvalet. Det är kanske ändå inte särskilt troligt att vi får några avgörande signaler så här tidigt in på förhandlingsspelet men räkna med att det som ändå kommer ut från förhandlingarna lär granskas med lupp.

På onsdag publicerar Konjunkturinstitutet (KI) sin senaste Konjunkturbarometer samt en färsk konjunkturprognos. Troligen kommer KI att måla upp en ljus bild av läget i svensk ekonomi men små marknadsreaktioner är att vänta. Det som möjligen skulle kunna överraska är barometern som ändå väntas ligga på en hög nivå.

På torsdag lämnar den norska centralbanken räntebesked men väntas vila på hanen.

Måndag

Tämligen tomt på hårda makrodata varför mycket av intresset kommer att riktas mot de Brexitförhandlingar som inleds och där en första presskonferens kommer att hållas kring kl 18.00. Ska vi räkna med att god ton hålls denna första gång? Dessutom ska det franska parlamentsvalet dissekeras.

Tisdag

Ännu en ganska tom dag på makroområdet. Förstås värt att hålla koll på de svenska arbetslöshetssiffrorna då de positiva signalerna kring arbetsmarknaden varit många under senare tid. De lär dock inte påverka Riksbanken i någon större utsträckning så länge det inte mynnar ut i högre löneökningar.

Onsdag

Konjunkturinstitutet (KI) publicerar resultaten från sina senaste enkätundersökningar över humöret bland företag och hushåll. Dessutom färsk konjunkturprognos. De positiva tongångarna lär hålla i sig och kanske är det mest intressanta vad KI tro om lönebildningen och Riksbankens räntesättning. Håll dessutom koll på siffrorna över amerikansk bostadsförsäljningen eftersom det kommit lite svagare signaler från bland annat bostadsmarknaden under de senaste månaderna.

Torsdag

Sverige börjar visserligen ladda inför midsommarfirandet men värt att följa vad Norges bank säger i samband med sitt penningpolitiska möte. De vänta dock hålla räntan oförändrad på 0,50 procent. Viktig signal kring hushållshumöret i EMU-området som visat en stadig trend uppåt under lång tid.

Fredag

Midsommarafton och svenska penningmarknaden håller stängt. Den som ändå vill skaffa sig en liten fördel inför måndagens öppning bör följa den ström av preliminära inköpschefsindex som rullas ut under dagen. Det här är mycket viktiga konjunktursignaler som kan betyda mycket för hur juni månads börsresa slutar. Vi ser en viss risk för negativa överraskningar.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -