Maskinindustrin är på uppgång

Makro Bilindustrin i Sverige får en hög tillväxt jämfört med andra branscher också i år. Samtidigt finns nu tydliga tecken på att också maskinindustrin är på väg uppåt, så konjunkturen förbättras på en bredare front än tidigare.

Det skriver Teknikföretagen, TF, i sin konjunkturrapport, som presenterades på måndagen.

Undantaget är teleindustrin som kraftigt reducerat sin verksamhet i Sverige.

"Vi räknar med 4 procents högre teknikproduktion och exklusive teleprodukter blir ökningen i produktion klart högre. Antalet anställda ökar runt 1,5 procent under 2017", skriver Teknikföretagen.

Internationellt är det främst i asiatiska länder som Kina, Japan och Sydkorea som tillväxten tilltagit. Viktigare med svenska förtecken är att industrin i Europa nu får upp lite bättre fart. Tillväxten för industrin i Europa är faktiskt lite bättre än den är i USA, enligt TF.

De noterar vidare att det också är positivt att investeringarna på många håll börjat röra sig uppåt och det märks också på orderingången till maskinindustrin inte minst i Tyskland. Orderingången till maskinindustrin har också börjat öka från låga nivåer i Sverige och i USA.

"Ökade investeringar är ett säkert tecken på att konjunkturen förstärks och ökade investeringar är särskilt positivt för teknikföretag i Sverige. Konjunkturen kommer därför att fortsätta förbättras i år och troligen även en bit in i nästa år", skriver TF.

Däremot ser den tidigare draghjälpen från personbilsindustrin internationellt däremot ut att tillväxtmässigt dämpas. Så är fallet i USA och Kina där försäljningstoppar redan har passerats. Från svensk horisont kan det också framöver handla om begränsningar i produktionskapacitet i befintliga anläggningar. Europamarknaden för tunga lastbilar ser ut att hamna endast några procent över nivån i fjol.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -