Den tappra flickan och tjuren

ETF/Fonder Gåtan kring den tappra flickan statyn som dök upp på internationella kvinnodagen och utmanande den ikoniska tjuren på Wall Street har fått en lösning som stavas ETF.

Det hela var en reklamkupp för en ETF-produkt som fyllde ett år. Hela kalaset bekostades av fondbolaget bakom produkten State Street Global Advisors. Många har varit upprörda men reklameffekten har varit enorm.

ETF:n i fråga som statyn ska representera heter SPDR SSGA Gender Diversity Index ETF med börskoden SHE. Det är en fond som vill belysa jämställdhet och hjälpa till att minska könsskillnaderna i börsbolagen. Fonden lanserades i mars 2016 och har utvecklats tillsammans med de kaliforniska lärarnas pensionsbolag CalSTRS. Pensionsbolagets engagemang slutar inte där utan de har även investerat en stor del i fonden.

Fonden startades efter forskning kring jämställdhet  som visar att bolag med mindre könsskillnad och högre jämställdhet leder till mer omtanke och perspektiv. Det leder i sin tur leder till bättre beslutsfattande och framgångsrikare företag. Det har också visat sig att en bättre mångfald på högre ledarskapsnivåer har störst samband med framgångsrikare företag.

Fonden placerar i amerikanska storbolag med en relativt hög andel kvinnor i verkställande och direktörspositioner. Fondens investeringskommitté utvärderar de 1 000 största amerikanska företagen.

Företagen som har minst en kvinna i styrelsen eller VD rankas. De översta  10 procenten i varje sektor ingår i portföljen. Målet är att avvikelsen inte ska vara för stor mot de breda accepterade aktieindexen.

SHE består idag av 184 bolag som viktas efter börsvärde – alltså störst bolag väger mest. Vi hittar fler avälkända bolag och de tio största innehaven  i fonden står för hela 35,1 procent av kapitalet.


Indra Nooyi, vd för Pepsico

SHE utgörs i huvudsak av storbolag, 82 procent, och är tiltad mot bolag inom hälsovård och industribolag som utgör knappt 38 procent. Teknikbolag är den tredje största sektorn på knappt 13 procent. Fonden avviket ganska mycket från storbolagsindex, vilket även förklarar SHE:s avkastning som varit lite lägre än S&P-500 index det första året.

Sedan det amerikanska presidentvalet har Trump-effekten gynnat främst cykliska industribolag, finans och råvarubolag. Det är sektorer som inte har lika stor representation i fonden. Andra sektorer som exempelvis hälsovårdsbolag som har större vikt än etablerade index har inte hängt med i uppgången det senaste året.

SHE är en nischprodukt. Förvaltningsavgiften i fonden är låga 0,20 procent. Placera tycker att man bör vara långsiktig i SHE för att få tillgodoräkna fondens principer.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -