"Chockad, ledsen och besviken"

Börs Fingerprint Cards storägare och tidigare vd Johan Carlström är besviken över det som hänt i bolaget, men hoppas på en återhämtning under andra halvåret

Joahn Carlström har förtroende för nuvarande vd Christian Fredrikson och är långsiktig i sitt ägande.

Det uppger han för Nyhetsbyrån Direkt i ett skriftligt svar på frågor som ställts med anledning av förra veckans dramatiska utveckling i biometribolaget, vars aktiekurs rasade drygt 30 procent under tisdagen efter att bolaget vinstvarnat för andra gången på fyra månader.

"Jag är chockad, ledsen och besviken och känner djupt med alla aktieägare vilka upplevt en ofattbar 74-procentig nedgång sedan ATH den sjunde december 2015. Jag tror och hoppas dock att vi nu sett botten, vilket det faktum att blankarna nu täcker sina shorts kan vara ett tecken på", uppger han.

Han syftar på att de senaste dagarnas rapportering till Finansinspektionen har visat att flera storblankare har täckt hela eller delar av sina blankningspositioner i Fingerprint Cards, som dock fortfarande är en av Stockholmsbörsens mest blankade aktier.

Fingerprint Cards hänvisade den sämre utvecklingen för bolaget till effekterna av de tidigare uppbyggda lagren av fingeravtryckssensorer i hela leveranskedjan. Lagerproblematiken angavs även som huvudorsak till att bolaget sänkte sin prognos för 2016 i december förra året.

Redan då, i december, flaggade FPC för att dessa effekter skulle påverka även under första kvartalet. I den senaste vinstvarningen stod det klart att effekterna var mer omfattande än vad bolaget tidigare trott och då meddelades det att även andra kvartalet skulle drabbas.

Johan Carlström tolkar situationen som att de kinesiska smartphonetillverkarna, OEM-bolagen, "kört rakt in i väggen" med full kraft under 2016 i sin iver att växa och vinna marknadsandelar och inte haft full koll på sin egen försäljning till slutkund, så kallad "sell-through".

"Jag tror och hoppas att lagren är tillbaka på normala nivåer i slutet av maj/senast i juni. Därmed hoppas jag på en snabb rebound av bolaget under andra halvåret 2017. Jag tror på blygsamma initiala kortprojekt under 2017, bättre 2018, och förhoppningsvis bra volymer under 2019", skriver Johan Carlström.

Just hur utvecklingen kommer att bli inom smarta kort och IoT, uppkopplade saker, pekar Johan Carlström ut som avgörande för hur framgångsrikt FPC kan bli under de kommande 3-5 åren.

Johan Carlström bedyrar också sitt engagemang som storägare i bolaget och ger sitt stöd till vd:n Christian Fredrikson:

"Jag tror mycket på Christian och bolaget. Jag är långsiktig i mitt ägande och har aldrig blankat eller lånat ut en enda aktie."

Läs även:

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -