På Placera använder vi cookies på vår sajt för att få den att fungera korrekt, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Heta Listan går in i järnhandeln

Heta Listan Det är rekyltider på börsen och investerarna plockar hem vinster efter vårens fina kursuppgångar. Men vi har hittat en gammal favorit i stigande trend.

Vi har varit mer avvaktande till börsen och med att presentera nya affärsförslag senaste veckorna. Börsen både i USA och Sverige har slagit av på tempot och nedgången har tilltagit efter en lång tids uppgång. Men redan under onsdagen har fallet på Stockholmsbörsen stannat av. När det väl ska vända upp står i stjärnorna.

Att prislapparna är generellt höga på börsen märks på kursfallen i enstaka raket-aktier som många vill ur med vinsten i behåll. Det kanske kan ge fina lägen att kliva in om trenden fortsätter uppåt.

Förra veckans norska kandidat har kvalat in på listan, men affärsförslaget har inte fått någon drömstart. Minus 1,9 procent sen vårt intåg.

I övrigt har listan klarat sig ganska bra. Den haussade försvarssektorn tappar höjd, vilket märks på vårt ETF-val Aerospace & Defense men övriga aktier på listan håller emot bra.

För att säkra upp mot förluster, ut i fall rekylen blir mer än ett litet hack i kurvan, höjs stop loss-nivåerna i Visa, Applied Materials, United Health och Intuit.

I alla affärsförslag, förutom UnitedHealth, justeras stoppen till samma värde som vår ingångskurs. Men i vårdbolaget, som stigit 10 procent sedan köp, vill vi inte tappa så mycket vinst, därför sätter vi stoppen högre än så.

Nu återstår att se hur djup nedgången blir innan börsen tar fart igen. Listans huvudämne blir att försöka upp ett eller två svenska småbolag om börsen tar ny fart högre.

Här är en favorit i stigande trend.

Swedol

Trigger 29,60. Målkurs 34,00. Stop loss 28,00.

Järnhandlaren Swedol (börsvärde 2,4 miljarder kronor) har haft ett lysande år på börsen.I februari ökade försäljningen bland byggmaterialhandlarna med 1,7 procent. Och tempot på byggandet kring våra storstäder är sällan skådat. Det talar för ett bolag som förser byggarna med kläder och verktyg.

Under fjolåret förvärvade Swedol Grolls för 785 Mkr. Bolaget säljer arbetskläder och personlig skyddsutrustning för drygt 1 miljard kronor om året, huvudsakligen i Sverige och Norge. Förvärvet förändrar Swedols struktur, och nu mer delas verksamheten i två delar Kläder och skydd samt Verktyg och fordon. Bolagsköpet har tagits emot väl och har varit bidragande till det goda humöret i aktien.

Försäljningen förväntas öka med 27 procent i år, och 5 procent per år under 2018 och 2019. Blir det verklighet stiger vinsten per aktie till 2,10 kronor i år och 2,50 kronor året därefter, enligt Factset P/e 14 på innevarande år är billigare än börsen och inte allt för dyrt givet utsikterna. 

Köp aktien om den stiger över 29,60 kronor och sätt stopp vid 28,00 kronor. 

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -