Hexagon bötfälls för Rollén-info

Börs Hexagon bötfälls med 6,2 miljoner kronor, två årsavgifter, av Stockholmsbörsens disciplinnämnd för att för sent ha meddelat marknaden att vd Ola Rollén anhölls och häktades i höstas.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Ola Rollén anhölls på onsdagen den 26 oktober och häktades i Oslo lördag den 29 oktober, men Hexagon publicerade ett pressmeddelande om saken först på måndagen den 31 oktober.

Mitt i alltihop, den 28 oktober, publicerade Hexagon sin kvartalsrapport. Ola Rolléns genomförde sin rapportkonferens under överinseende av personal från Ekobrottsmyndigheten - utan att detta nämndes under konferensen.

När Hexagon väl meddelade marknaden sakernas tillstånd saknade pressmeddelandet enligt Stockholmsbörsen dessutom väsentlig information om hur vd-frågan skulle hanteras under Ola Rolléns frånvaro.

Maria Luthström, ir-chef på Hexagon, "kan inte säga" vems beslutet att meddela marknaden först den 31 oktober var, enligt vad hon uppger till Nyhetsbyrån Direkt. Det nu bötfällda beslutet att hålla på informationen fattades den 26 oktober, samma dag som Ola Rollén greps på Arlanda, eftersom informationen var "sparsam, motsägelsefull och föränderlig".

Maria Luthström uppger dock att det inte var ett vd-beslut - denne "var ju inte på plats".

Dagen efter gripandet fick Hexagon reda på att en nordisk arresteringsorder hade utfärdats avseende Ola Rollén - något bolaget enligt disciplinnämnden borde ha meddelat marknaden: denna information var "tillräckligt konkret för att Hexagons legitima intressen inte skulle skadats om bolaget hade informerat om att bolagets verkställande direktör på grund av misstanke om insiderbrottslighet hade gripits", heter det i beslutet.

I ett skriftligt uttalande meddelar Hexagons chefsjurist Johnny Andersson att det var en svår och överraskande situation att hantera, något även Stockholmsbörsen konstaterar i sitt beslut.

"Vi respekterar förstås Börsens beslut men vi anser alltjämt att det förelåg förutsättningar för ett uppskjutet offentliggörande i det här fallet. Under de dagar som följde på gripandet av Ola Rollén var Hexagon också i kontakt med börsen för att redogöra för den löpande händelseutvecklingen samt skälen till varför bolaget valde att skjuta upp offentliggörandet", skriver Johnny Andersson, och fortsätter:

"Vi noterar dessutom att Finansinspektionen i sin separata granskning inte funnit anledning att göra några anmärkningar på hur Hexagon hanterat informationsgivningen. Det visar att det är vanskliga frågor att bedöma och att man därför kan komma fram till olika slutsatser."

Beslutet, där ett aktivt och ett före detta justitieråd samt tre andra personer deltagit, kan inte överklagas.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -