Från sedelkaos till vinnare

Fondkommentar Ökad riskaptit och svagare dollar ger skjuts till tillväxtmarknadsfonder den senaste månaden.

Världens börser har haft en fortsatt positiv utveckling den senaste månaden mätt i svenska kronor. MSCI Världsindex har ökat med 1,3 procent. USA börserna har stigit med 1,6 procent, men vår egen Stockholmsbörs har inte riktigt hängt med i uppgången och har endast ökat med 0,5 procent den senaste månaden.

De europeiska börserna har utvecklats desto bättre runt 2 procent. Tillväxtmarknaderna har fortsatt att stiga och det finns i vanlig ordning länder inom kategorin som sticker ut. Kronan har även stärkts mot dollarn med knappt 1 procent men tappat lika mycket mot den amerikanska dollarn. 

För den som vill läsa mer om marknadernas utveckling hänvisar jag till Pekka Kääntäs utblick.

Vinnarlistan består nästan uteslutande av Indienfonder. Den indiska aktiemarknaden har inlett året ur starkt efter vinterns stora utförsäljningar i spåren på sedelkaoset i november. Kategorisnittet för Indienfonder har avkastat 5,5 procent den senaste månaden och sedan årsskiftet är den upp hela 13 procent.

Vi hittar åtta indienfonder som avkastat mer än sin kategoriden senaste månaden. Bland toppfonderna hittar vi DNB India Retail A, Carnegie Indienfond och Fidelity India Focus A.

Företagsrapporterna för det fjärde kvartalet var överraskande bra med flera stabila rapporte. En annan viktig faktor är den stora valsegern för den sittande premiärministerns parti i Indiens största delstat Uttar Pradesh. Investerarna bettar på att premiärminister Modi kommer att kunna genomföra flera viktiga strukturella ekonomiska reformer.

En ökad riskaptit hos de globala investerarna har ökat intresset för indiska aktier. Det har även lyft den indiska valutan och förklarar en del av avkastningen. Utöver det så anses Bombay-börsen vara relativt billig jämfört med sitt historiska snitt.

Resterande del av vinnarlistan utgörs av hälsovård- och bioteknikfonder. Hälsovårdssektorn har inte hängt med i börsuppgången det senaste året. Sektorn anses nu handlas med en rabatt på 6 procent mot världsindex. Det är ganska ovanligt då hälsovårdsbolag brukar handlas med premium på mellan 10–15 procent på grund av sin konjunkturokänslighet och goda tillväxt.

Hälsovårdsfondernas uppgång är en möjlig effekt av ett flera uppköp inom sektorn och en stark rapportperiod med stigande vinster.

Förlorarlistan har en tydlig lutning åt ädelmetallfonder och Rysslandsfonder. Båda är tidigare fondvinnare som nu fått motvind.

Överst på förlorarlistan har vi tre ädelmetallfonder med Amundi Fds Eq Global Gold Mines i topp. Kategorisnittet Guldfonder har backat  hela 9,5 procent den senaste månaden. Guldpriset har fallit till den lägsta nivån på fyra veckor inför räntehöjningar från den amerikanska centralbanken. Nedgången för fonderna är betydligt större än guldprisets utveckling.

Att fonderna har utvecklats sämre än guldpriset har att göra med att de även investerar i guldbolag och inte i fysiska guldtackor. Ädelmetallfonderna investerar i gruvbolag som påverkas av många fler faktorer än guldpriset. Gruvaktier har aktierisk, bolagsspecifika faktorer som utvinningspotential, finansieringskostnad, produktionskostnader och politiska risker då flera har gruvor i vissa diktaturer.  

Vi hittar flera Rysslandsfonder i botten. Pictet Russian Equities leder nedgången under månaden. Kategorin Rysslandsfonder har backat 7,6 procent den senaste månaden.

Oljepriset har backat och det är den viktigaste drivkraften för Moskvabörsen. Det finns tecken på att globala nettoinflödet till ryska aktier har avtagit. Sannolikt är det drivet av vinsthemtagningar efter fjolårets starka börsuppgång.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -