Eltel stoppar pengar till förre vd:n

Börs Eltel har nu stoppat löneutbetalningarna till den tidigare vd:n Axel Hjärne. Det säger ordförande Ulf Lundahl.

"Vi har stoppat dessa betalningar från och med i går då vi beslutade om en speciell granskning av ansvarsfrågan", säger Eltels styrelseordförande Ulf Lundahl till Nyhetsbyrån Direkt.

Eltels ordförande Ulf Lundahl

Eltels styrelse har anlitat advokat Axel Calissendorff, vid byrån Calissendorff Swarting, för att genomföra den speciella granskningen i syfte att utreda ansvarsfrågor kring eventuella historiska felaktigheter i redovisningen av projektverksamheten.

"Vi har fått indikationer som är så pass tydliga och allvarliga att man vid någon tidpunkt har övergått till en alltför aggressiv redovisning av projektverksamheten. Det skulle kunna vara beslut som har fattats om att byta från tidigare konservativa principer, till mer aggressiva principer, utan att rapportera det till styrelsen i enlighet med en governancestruktur (bolagsstyrning, reds anm)", säger Ulf Lundahl.

Omfattas Axel Hjärna av granskningen?

"Ja."

Finns det misstankar om brott?

"Det vill jag inte spekulera i", säger Ulf Lundahl.

När ska utredningen kring ansvarsfrågan vara klar?

"I god tid före bolagsstämman, eftersom det är en fråga för stämman när det gäller aktiebolagslagen", säger Ulf Lundahl. Eltels bolagsstämma hålls den 28 april.

Analys av verksamheten och att utveckla en framtida strategi var ett delsyfte i den granskning som Eltels vd Håkan Kirstein inledde när han tillträdde den 19 september 2016. Det andra huvudsyftet var att fastslå resultatet efter genomgång av intäktsredovisningen i verksamheten.

"Utredningen kring att fastslå resultatet är avslutad. Den har vi stoppat", säger Håkan Kirstein.

Håkan Kirstein, vd för Eltel

Det finns ett intresse ute på marknaden för de verksamheter som Eltel vill sälja, som betecknas som icke kärnverksamheter.

Det säger Håkan Kirstein.

"Det finns ett intresse för verksamheterna ute på marknaden. Det gäller alla delar. Sedan är en försäljningsprocess oförutsägbar eftersom det inkluderar en motpart. Därför vill vi inte ange några förväntningar om en tidsplan", säger han.

Har ni fått något bud på någon av enheterna?

"Nej, det är ju först i och med dagens besked som vi har gått ut med att verksamheterna är till salu. Vi har inte fått något bud, men nu kan vi börja prata med potentiella intressenter", säger han.

Behöver ni vidta åtgärder innan en avyttring kan ske?

"I de projekt där vi har åtagande mot kunderna är det självklart att vi ser till att det görs på ett bra sätt. Det är en del av försäljningsprocessen", säger Håkan Kirstein.

Enheterna som ska säljas är krafttransmission i Afrika, järnvägsverksamheten inom Rail & Road samt eldistributionsverksamheten i Baltikum. Verksamheterna på säljlistan omsatte cirka 180 miljoner euro i fjol, motsvarande runt 13 procent av koncernens totala intäkter.

Håkan Kirstein påpekar att krafttransmissionsverksamheten i Afrika stod för en stor del av nedskrivningarna som Eltel har gjort.

"Vår bedömning är att det som vi nu redovisar ger en verklighetsbild av hur resultatet är. Det underlättar en försäljning", säger han.

Inom järnvägsverksamheten är de problematiska projekten i Norge överlämnade till kund och inom eldistributionsverksamheten i Baltikum har det inte funnits problemprojekt. I Baltikum har Eltel konstaterat att verksamheten är för liten för att vara acceptabel.

 Eltel har ännu inte fattat beslut om storleken på den nyemission som ska göras. Inte heller någon exakt tidsram har satts upp.

"Vi vill absolut genomföra den det här året och snarare första halvåret än andra halvåret. En företrädesemission måste också godkännas av en bolagsstämma", säger Eltels vd Håkan Kirstein till Nyhetsbyrån Direkt i en intervju.

Måste ni ha genomfört avyttringen av de verksamheter som ni vill sälja innan emissionen genomförs?

"Det behöver vi inte. De processerna är oberoende av varandra", säger han.

Eltels styrelseordförande Ulf Lundahl tillägger att en företrädesemission, när bolaget väl startar den, går ganska snabbt att genomföra.

Flera av bolagets storägare, som står för en sammanlagd ägarandel om 49,02 procent av kapitalet, "ställer sig bakom beslutet" om en företrädesemission, skrev Eltel i tisdagens pressmeddelande.

Innebär det att de kommer att delta i emissionen?

"Det är inte det vi säger. Men det ligger i sakens natur att om man står bakom ett beslut så kommer man sannolikt att delta. Vi har ju inte satt vare sig kurs eller storlek på emissionen än, så det är lite tidigt att meddela ett deltagande", säger Ulf Lundahl.

I februari har också Eltel kommit överens med bankerna om ett väsentligt högre tak för kovenanterna.

"Den överenskommelsen har vi gjort för att få arbetsro för att kunna genomföra den strategiska förändringen i verksamheten som styrelsen har beslutat om", säger Håkan Kirstein.

Han tillägger att alla involverade är överens om att två tredjedelar av Eltel är en lönsam, sund affär. De delar som nu betecknas som kärnverksamhet hade en omsättning på 1,2 miljarder euro, vilket motsvarar 87 procent av Eltels omsättning 2016.

Håkan Kirstein tycker dock att det är för tidigt att ge några prognoser för hur den kvarvarande verksamheten kommer att utvecklas.

"Vi har haft en kraftig tillväxtfokus i bolaget historiskt, som kan vara en anledning till att vi har tagit projekt med för låga marginaler. Framöver kommer fokus att ligga mer balanserat mellan att redovisa god lönsamhet och tillväxt", säger han.

Eltels ledning är övertygad om att fokuseringen på bolagets kärnverksamhet, med basen inom Communication och Power, är rätt väg framåt.

Ulf Lindahl tillägger:

"Det är en orimligt liten verksamhet som har skapat orimligt stora problem för oss.".

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -