Byggmax-ras på rapport

Börs Bokslutet dopat, men utdelningen höjs. Och aktien faller 10 procent.

Byggmax bjöd aktieägarna på klart sämre siffror än väntat på tisdagsmorgonen då bolaget presenterade sin bokslutsrapport för 2016. Rörelseresultatet före av- och nedskrivningar, ebitda, steg visserligen med 37 procent jämfört med i fjol men årets resultat är dopat av en justering av tilläggsköpeskillingen för Skånska Byggvaror.

Borträknat den blev utfallet i fjärde kvartalet 2016 30,9 Mkr vilket är 55 procent lägre än för ett år sedan. Enligt databasen Factset hade analytikerna i snitt väntat sig ett ebitda-resultat på 69 Mkr.

Jämfört med ett urstarkt fjärde kvartal 2015, då marknaden lyftes av en stundande rot-avdragsminskning vid årsskiftet, tappade Byggmax butiker försäljning. I jämförbart bestånd föll omsättningen med drygt 9 procent.

Tillskottet av Skånska Byggvaror och Buildor innebär dock att den totala försäljningen i kvartalet steg med 16 procent.

Bruttomarginalen har dock försvagats kraftigt jämfört med för ett år sedan. De lägre volymerna jämfört med i fjol har inneburit lägre bonusar från leverantörerna vilket bidragit till marginaltappet. Skånska Byggvaror har även fört en aggressiv prisstrategi vilket varit bra för försäljningen men kraftigt påverkat bruttomarginalen negativt.

Glädjande för aktieägarna var åtminstone att utdelningen höjs jämfört med i fjol. Den föreslås bli 2,40 kronor per aktie vilket var i linje med förväntningarna.

Byggmax nya vd Mattias Ankarberg skriver i rapporten att han förutser en fortsatt svag svensk marknad under första halvåret 2017. Även i Norge och Finland är marknadsläget osäkert. Åtgärder har satts in för att få upp lönsamheten i Skånska Byggvaror.

 

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -