Råstark rapport från Orexo

Rapport Specialistläkemedelsbolaget Orexo överraskade med ett oväntat vinstlyft i tredje kvartalet.

Orexo redovisar ett rörelseresultat på 43 miljoner kronor för det tredje kvartalet 2016 (-39,4). Väntat var -5,1 miljoner kronor enligt SME Direkt.

Nettoomsättningen uppgick till 182 miljoner kronor mot väntade 165 miljoner. Motsvarande kvartal i fjol låg omsättningen på 139,5 miljoner.

Orexo redovisade intäkter och en vinst för det tredje kvartalet översteg med andra ord vida analytikernas snittförväntningar.

"Utvecklingen bottnar framförallt i en stark försäljningstillväxt på 30 procent för Zubsolv och Abstral. Samtidigt har kvartalet gynnats av lageruppbyggnad i Maryland, lägre kostnader och en fördelaktig valutakursutveckling", skriver bolagets vd Nikolaj Sørensen i rapporten för det tredje kvartalet.

Av rapporten framgår att forsknings- och utvecklingskostnaderna sjönk till 24,1 miljoner kronor (43,3), vilket är lägre än tidigare guidning från bolaget.

Övriga intäkter uppgick under perioden till 14,1 (4,8) miljoner kronor. Här handlar i huvudsak om valutavinsten, som resultat av den högre kursen för svenska kronan i förhållande till dollarn.

"Förutom den starka finansiella utvecklingen har kvartalet präglats av två viktiga händelser, lyftet av patienttaket i USA samt att vi tagit ett steg närmare lansering av Zubsolv i Europa", fortsätter Orexos vd i rapporten.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -