Inget ljus i Jays

Aktieanalys Jays trender är mörka. När både försäljning och marginal krymper finns det få skäl att äga aktien.

Hörlursbolaget Jays har problem att ta itu med. Aktiekursen har slaktats de senaste åren och föll ytterligare på fredagen efter ännu ett svagt kvartal.

Varken satsningarna i USA eller den globala försäljningen har tagit fart och vår tro är att bolagets produkter helt enkelt inte utmärker sig tillräckligt i den enorma konkurrensen.

Konsumentundersökningar anger 75 procent att varumärket har en mycket avgörande betydelse i valet av hörlurar. Det skriver bolaget själv och i premiumsegmentet har Jays lurar låg attraktionskraft.

Jays slåss om kunderna mot betydligt starkare namn som Bose, Bang & Olufsen och Marshall. Även Apple har flyttat fram sin position och närmar sig premiumsegmentet med de nya trådlösa hörlurarna till Iphone 7.

Jays har ett par trådlösa och välljudande hörlurar i sitt sortiment men saknar muskler att slå sig fram. För att kunna göra det krävs en betydligt fetare marknadsföringsbudget eller kända profiler som dragplåster.

I kvartalet sjönk intäkterna till 8,9 Mkr (11,4 Mkr), en minskning på knappt 23 procent år mot år. Än värre är att rörelseförlusten ökade till 4,7 Mkr (2,5 Mkr).

År mot år har intäkterna fallit sen 2013. Marginalen minskar i takt med omsättningen och den negativa trenden är oroväckande. Hårt kampanjande och en stark dollar har haft stor påverkan i senaste kvartalet.

Den nordiska försäljningen sjönk 30 procent, vilket förklarar intäktsbortfallet men på övriga marknader ökade faktiskt bolaget sin försäljning.

Det som främst oroar är den tunna balansräkningen och att kassaskrinet bara rymde 1,3 Mkr vid kvartalets utgång. Bolaget har leverantörsskulder i dollar men en liten försäljning i samma valuta. Det har fått valutaförlusterna att stiga till 0,55 Mkr i kvartalet.

Den löpande verksamheten generade ett negativ kassaflöde på 10,8 Mkr över rullande tolv månader – den lägsta nivån sedan 2012.

Börsvärdet i relation till försäljningen är lågt. Marknaden värderar Jays till 27 Mkr men försäljningen på rullande tolv månader uppgår till knappt 46 Mkr. Det är en tydlig indikation på marknadens låga förtroende på bolagets förmåga att nå lönsamhet. För att de ska ske måste volymerna öka avsevärt från nuvarande nivåer.

Möjligen kan Jays vara en uppköpskandidat för någon med ett starkt eget varumärke. Men vem som skulle ta bolaget under sina vingar är svårt att gissa på rak arm.

Vänder det för Jays är uppsidan stor från dagens kursnivåer men chansen för en lyckosam investering är lika stor som i en trisslott.

Innevarande kvartal är det viktigaste för bolaget i och med att införsäljningen sker inför julen. Blir det inte ett markant lyft i nästa rapport är sannolikheten stor för att ytterligare en nyemission blir aktuell. Vårt råd blir därför fortsatt att hålla sig borta från Jays.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Northbaze Group Neutral 1,47 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -