Dålig dag men bra månad

Börsen Stockholmsbörsen såg på fredagen ut att avsluta handelsveckan med minustecken för index, både för dagen och för veckan som helhet. För september månad verkar det däremot bli en uppgång, om än med marginella 0,5 procent.

Stämningen var dyster även på de stora Europabörserna och på flera håll var nedgångarna dessutom större än i Stockholm. Banksektorn var än en gång drivande i fallet.

Strax efter klockan 14 hade det svenska storbolagsindexet OMXS30 tappat 0,5 procent och aktier för cirka 7,8 miljarder kronor hade omsatts.

Deutsche Bank föll med 4,3 procent i Frankfurt samtidigt som rivalen och branschkollegan Commerzbank tappade 6,7 procent. Finanssektorn var under press runt om i Europa, sedan Bloomberg News på torsdagskvällen rapporterat att ett antal hedgefonder har minskat sin finansiella exponering mot Deutsche Bank.

Minskat förtroende från hedgefonder anses ha varit en utlösande faktor till Lehman Brothers krasch under finanskrisen och det finns således paralleller mellan fallen. Att sätta likhetstecken mellan Lehman och Deutsche är dock vilseledande enligt en analys i Wall Street Journal, som bland annat pekar på att den tyska banken har en mer diversifierad kundbas.

Även de fyra svenska storbankerna handlades ned. Tappen var 1,5 procent för Handelsbanken och Swedbank, knappt 1,8 procent för SEB och som mest för Nordea med 1,9 procent.

H&M beräknar att försäljningen i september ökar med omkring 1 procent, att jämföra med SME-förväntningarna som var +3,6 procent. Modekedjan framhöll att det exceptionellt varma vädret i september har försenat starten på höstsäsongen och H&M flaggar därför för höstrea under innevarande kvartal (september-november). Aktien föll drygt 1 procent.

Aktivistfonden Cevian, med Christer Gardell som frontfigur, har enligt Dagens Industri börjat köpa aktier i Ericsson. Tidningen understryker dock att uppgifterna inte är bekräftade och Christer Gardell ville inte heller för Nyhetsbyrån Direkt kommentera uppgifterna. Ericsson var den aktie i OMXS30 som gick bäst med en uppgång på 0,9 procent.

Budomgärdade Haldex fortsatte nedåt och handlades till 120:75 kronor - strax ovanför ZF Friedrichshafens 120-kronorsbud men en bra bit under Knorr-Bremses erbjudande om 125 kronor.

Fastighetsbolaget Brinova handlades för första dagen på First North och det blev en extremt volatil premiär. I inledningen av handeln bytte aktien ägare för som högst 60 kronor, men efter en knapp timme handlades den för strax över 20 kronor. På eftermiddagen var kursen 24 kronor.

Hexagon backade 0,8 procent till 372:10 kronor efter en sänkt rekommendation, från köp till behåll, av Nordea Markets. Riktkursen är 400 kronor.

Nordea har även sänkt MTG till behåll, från tidigare köp, och riktkursen är 240 kronor. Mediebolagets aktie retirerade 3,3 procent till 220:20 kronor.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -