Ericsson i topp

Börsen Stockholmsbörsen stärktes under torsdagens förmiddagshandel, i linje med utvecklingen i övriga Europa. Handeln präglades av att oljeprisrallyt stärkt energi och råvarurelaterade sektorer i kombination med ett rejält lyft i indextunga Ericsson.

Opecs överraskande överenskommelse om begränsad oljeproduktion fick brentoljan att stiga 3 dollar per fat till 49 dollar under onsdagskvällen. På torsdagsförmiddagen hade priset tickat ned något, men handlades till 48:40 dollar.

Svenska storbolagsindexet OMXS30 hade vid 13.15-tiden stigit drygt 0,8 procent till nivån 1.437. Omsättningen hade då nått 5,8 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. I Europa sågs indexuppgångar på upp till 1-procentsnivån.

På svenskt börsgolv hamnade Engelska Skolan i centrum efter sin börsdebut. Aktien handlades till 67 kronor, att ställa mot teckningskursen 52 kronor.

Bästa sektor i Europa var olja av uppenbara skäl. I Stockholm var Lundin Petroleum upp 5,2 procent, Enquest var nästan 8 procent högre. Även andra råvarurelaterade aktier var klart upp. SSAB A steg nästan 5 procent samtidigt som Lundin Mining och Boliden var upp 2,2 procent vardera.

Mest omsatta aktie var Ericsson, som handlades upp 3,4 procent. Krisen i Ericsson har tvingat storägarna Investor och Industrivärden att överväga försäljning av sina Ericsson-innehav, enligt vad SvD Näringsliv erfar.

Danske Bank har höjt rekommendationen för Nordea till köp (behåll). Danskes bankanalytiker tror att utfallet från Finansinspektionens senaste översyn av bankernas kapitalkrav kan komma att bli en positiv trigger för Nordeaaktien. Nordea steg 1,2 procent samtidigt som SEB var upp 1,6 procent, Swedbank och Handelsbanken stärktes kring 1 procent.

Från den europeiska bankscenen bekräftade Commerzbank att personalstyrkan minskas med cirka 9.600 och att banken inte kommer att ge någon utdelning. Beskedet från den tyska banken bidrog till en negativ, om än tillfällig, reaktion i OMXS30-indexet.

Scandic, som har kapitalmarknadsdag på torsdagen, har rekryterat en affärsutvecklingschef till sin tyska verksamhet, som ett sätt att försöka växa på den tyska hotellmarknaden. Scandic gick något bättre än index, plus 1,0 procent.

Byggmax gick upp 2,8 procent, efter att det blivit spikat att Mattias Ankarberg blir ny vd och tillträder posten den 14 november. Han kommer närmast från H&M.

En av onsdagens vinnaraktier, bussbolaget Nobina, fortsatte sin resa norrut med 5 procent. Flera banker har höjt sina riktkurser efter den starka halvårsrapporten.

Bland de mindre bolagen handlades Note, som har valts till strategisk leverantör till Saabs affärsområde Dynamics, upp 6,4 procent.

Dist It rusade 21 procent till 51:25 kronor på First North. ABG har inlett bevakningen av IT-distributörskoncernen med köp och en riktkurs på 80 kronor.

Alcadon, som nyligen knoppades av från Dist It, gick i sin tur upp 6,1 procent.

Säkerhetslösningsbolaget Mindmancer, som efter vd-avhoppet blev onsdagens förlorare på First North, återhämtade sig något och visade en uppgång på 6,4 procent.

På eftermiddagens makroagenda hittar vi tysk KPI för september, klockan 14.00, och en halvtimme senare kommer amerikansk BNP-statistik för det andra kvartalet.

Terminerna för USA-börserna noterades vid 13-tiden för en öppning på torsdagen på oförändrat till -0,1 procent.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -