Rekordsvag krona

Valutor Räntorna sjönk överlag på tisdagen. Dollarn stärktes något medan den mexikanska peson indikerade att Hillary Clinton gick segrande ur den första valdebatten.

Oljan var ned under dagen med förfäktning inför onsdagens informella Opec-möte i Algeriet. Europabörserna sjönk med utvecklingen för Deutsche Bank som fortsatt sänke, och om just den aktien repade sig. Tyska räntor sjönk 2-5 punkter med negativa räntor upp till 15 års löptid.

"Vi har oro för banksektorn igen. Osäkerhet runt detta kan också leda till vissa safe haven-flöden", sade Daniel Lenz på DZ Bank till Bloomberg News.

Eurodata på tisdagen visade en fortsatt dämpad ökningstakt i utlåningen till hushåll och företag. ECB-chefen Mario Draghi betonade på måndagen att de fortsatt ska låta effekterna av beslutade QE-program verka fullt ut, och framhöll vikten av insatser inom finans- och strukturpolitik.

Svenska räntor sjönk 4-5 punkter medan kronan sammantaget tappade 5 öre till 8:59 mot dollarn och 3 öre till 9:64 mot euron, efter att ha handlats på 9:6565 som högst. Euron har inte varit så dyr sedan maj 2010.

Ett databatteri från SCB publicerades, med tecken på dämpning i ekonomin. Ökningstakten i hushållutlåningen sjönk till 7,5 procent i augusti från 7,6 procent i juli, med upplåningen för bostäder ned lika mycket till 8,3 procent.

Handelsbalansen visade ett underskott på 10,3 miljarder kronor i augusti, mot väntade -2,3. Varuexporten minskade 2 procent i värde i årstakt medan importen ökade 7 procent.

Rensat för säsongspåverkan visade handelsnettot ett underskott på 3,4 miljarder kronor. Enligt SCB är underskottet rekordstort såväl icke säsongsrensat som säsongsrensat, för serier som sträcker sig tillbaka till 1975 respektive 1990.

Detaljhandel ökade 2,8 procent i årstakt i augusti, under väntade 3,9 procent, samtidigt som juliutfallet reviderades ned till +0,8 procent (+1,1). Dagligvaruhandeln minskade 1,1 procent medan sällanköpen steg 5,8 procent.

Sett till hela sommaren har dagligvaruhandeln gått trögt, men även kläd- och elektronikhandeln har haft en tuff period, och bygghandeln dämpas efter sänkt ROT-avdrag.

Nordea skrev i en kommentar att kortsiktiga indikatorer för detaljhandeln har försämrats de senaste månaderna vilket, tillsammans med en inbromsande bostadsmarknad, indikerar långsammare tillväxt. Även exporten går mot sämre tider.

"Handelsutfall brukar studsa, men den bredare bilden är att exporten av varor fortsätter att falla och uppenbart kommer att tynga BNP tredje kvartalet. Indikatorer pekar inte mot någon förbättring på kort sikt", skrev Nordea.

Business Sweden ser i sin nya prognos en svensk exporttillväxt på 2 procent (i volym) i år och 3 procent 2017. Chefekonom Lena Sellgren sade att den globala ekonomin återhämtar sig i måttlig takt men att den samtidigt möter motvindar från svag produktivitetstillväxt, ökad politisk osäkerhet efter Brexit samt ökad populism och protektionism.

Riksbanksföreträdare var i finansutskottet för utfrågning, och betonade att penningpolitiken fungerar, med stärkt ekonomi och stigande inflation.

Vice riksbankschef Per Jansson sade att trenden med stigande inflation känns intakt, men att läget fortsatt är väldigt skört. Överraskningar för växelkurserna kan komma väldigt snabbt och det gäller att noga följa vad inte minst ECB gör framöver.

Han var i protokollet från det senaste mötet inne på att Riksbanken kanske antar en alltför stor kronförstärkning i sin prognos, men ville på tisdagen inte utveckla det vidare än så.

USA-räntorna sjönk på tisdagen med den tioåriga statsobligationen 3 punkter ned till 1,57 procent vid svensk stängning. Nedgången gröptes dock ur efter starka data.

Markits tjänste-PMI steg till 51,9 från 51,2. Motsvarande för industrin sjönk till 51,4 från 52,0.

ISM:s inköpschefsindex har tidigare visat en oroväckande nedgång i augusti, som nu antas studsa upp igen, utfallen kommer nästa vecka.

Hushållens konfidensindikator steg till 104,1 från 101,8, mer än väntade 99,0 och den högsta nivån sedan recessionen. Synen på arbetsmarknaden förbättrades.

Fokus har annars legat på den första debatten mellan Hillary Clinton och Donald Trump. "Trumpindikatorn", den mexikanska peson, stärktes under debatten med som mest drygt 2 procent, till 19:44 mot USA-dollarn.

"På valutamarknaden är den mest uppenbara handeln för att förbereda sig för Trump som president att ligga kort i peson", sade Sean Callow på Westpac Banking till Bloomberg News. Bakomliggande är Donald Trumps kraftiga kritik av handelsavtalet NAFTA.

Bedömare noterade att det återstår att se om debatterna kommer att ge något avtryck i opinionen, som nu är mycket jämn. En volatil resa är att vänta.

"Liknande Brexit-omröstningen den 23 juni så medför presidentvalet den 8 november en del mycket binära risker. Antingen så kvarstår allt som det är, vilket en Clinton-seger skulle medföra, eller så finns det en sannolikhet för att allt eller åtminstone väldigt mycket förändras snabbt", sade Esther Reichelt på Commerzbank till Reuters.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -