Köpläge i fastigheter

Fondanalys (uppdaterad) För den som har missat fastighetsracet i Sverige finns det alternativ. Placera har två favoriter bland internationella fastighetsfonder.

Texten har uppdaterats efter tidigare tekniskt fel.

Intresset för fastighetsinvesteringar har varit stort i flera år bland större institutioner och pensionsbolag. Segmentets unikt stabila egenskaper passar bra i en långsiktig portfölj. Även för den långsiktige privatinvesteraren kan det vara ett intressant komplement.

Fastighetsfonder består av stabila bolag som inte växer så det knakar. De levererar ett jämnt kassaflöde som inte är särskilt konjukturskänsligt.

Behovet av fastigheter är nästan lika stort i goda som dåliga tider. Efterfrågan på butikslokaler, restauranger och hotell sjunker visserligen när konjunkturen sviker. Å andra sidan är efterfrågan relativt konstant för sjukvård och offentliga lokaler.

Fastighetsbolagen skyddar även mot inflation eftersom intäkerna öka med generella prisuppgångar.

Det som talar för fortsatta uppgångar är en global ekonomi som växer och låga räntor under en överskådlig tid. Ökat intresse från stora institutioner och pensionsfonder som söker stabil avkastning är därtill en trend som ser ut att stärkas.

Det stora orosmolnet är en brant ränteuppgång som skapar problem för finansierings- och likviditetsproblem. Det skulle leda till ökade kostnaderna för fastighetsbolagen. Bubblor är också ett potentiellt problem.

Den sortens risker kan dock begränsas, till exempel genom att ta rygg på en aktiv förvaltare med en diversifierad portfölj av noterade fastighetstillgångar i flera länder.

Placera har hittat två intressanta fastighetsfonder som sticker ut. En med europeiskt fokus och en global fastighetsfond. Båda har levererat en god riskjusterad avkastning och har avgifter långt under kategorisnittet, en lockande kombination. 

För den som tror på en europeisk återhämtning så rekommenderar vi köp på spetsfonden, UB Europa REITS A som förvaltas aktivt av Aki Kostiander.

Fondens tillgångar placeras huvudsakligen i aktier i europeiska börsnoterade fastighetsbolag. Investeringarna görs i bolag meds starka balansräkningar och likvida aktier, vilket bör skapa goda förutsättningar för höga utdelningar över tid.

En del av placeringarna görs i bolag med så kallade REIT-status, Real Estate Investment Trust. En REIT är undantagen från skatt på vinster. Istället beskattas enbart investarna för erhållna utdelningar. Det sker ingen dubbelbeskattning av överskottet från fastighetssektorn. Det är en vanligt företagsform i flera europeiska länder.

Investeringarna i REIT-bolag med höga utdelningar ger fonden en möjlighet att uppnå en jämnare avkastning jämfört med börsnoterade fastighetsbolag.

Långsiktigheten i investeringarna är tydlig: Fondens omsättningshastighet är endast 7 procent jämfört med 33 procent för kategorin. Medelstora bolag utgör 51,4 procent , små bolag 35 procent och stora bolag endast 13,6 procent.

Fonden är koncentrerad och består för närvarande av 61 bolag, att jämföra med kategorisnittet på 152. Av dessa utgör fem bolag – Alstria Office REIT, Citycon, Hamborner REIT, Befimmo och Confinimmo – 15 procent av portföljen.

Tyskland är fondens viktigaste geografiska marknad med 18 procent av investeringarna. Storbritannien står för 17,7 procent följt av Frankrike på 16,5 procent. Sveriges del är 6,2 procent.

Den årliga avgiften på 1,2 procent per år är bland det billigaste i kategorin. Fonden som har en totalrating på tre stjärnor av fem möjliga hos Morningstar.

För den som vill sprida riskerna utanför Europa rekommenderar vi köp på Swedbank Robur Realinvest. Det en global fastighetsfond med svensk touch som förvaltas av Fredrik Mattson.

Fonden placerar globalt i fastighets- och kraftbolag, normalt har fonden 25 procent av tillgångarna investerade i Sverige.

Fredrik Mattsson har en aktiv investeringsstrategi som fokuserar på en långsiktig placeringshorisont. Han väljer de bolag vi anser vara attraktivt värderade i förhållande till bolagets framtida intjäningspotential vilket ger en bra möjlighet till höga utdelningar.

USA är fondens viktigaste geografiska marknad: 47,3 procent är investerat där. Sverige utgör 27,6 procent och Japan 8,1 procent. I Hong Kong är 6 procent investerat och fonden har inga placeringar  i Kina.

Fondens tyngpunkt ligger i stora bolag med 48,7 procent, medelstora bolag 37,3 procent och småbolag 14 procent.  Fonden består av 62 bolag snittet för kategorin är 310. De fem största innehaven – Balder, Simon Property Group, Sagax, Brookfield och American Tower - utgör totalt 25,7 procent.

Fonden har fem stjärnor hos Morningstar och årsavgiften är 1,3 procent vilket får anses lågt med tanke på den överavkasting fonden levererat de senaste åren.

Ett billigare alternativ till fondsparande är börshandlade fonder, så kallade ETF:er. Fördelarna är att de handlas över börsen i realtid och följer ett förutbestämt index. Förvaltningsavgiften är lägre jämfört med aktiefonder. Tänk på att utöver den en årlig förvaltningsavgift mellan 0,1 till 0,8 betalar man en spread på köp och säljkurs på mellan 0,1 till 0,9 procent beroende på ETF.

Placera ser fastighetsfonder som en utmärkt komplement i en fondportfölj. Den fungerar som en spets till indexfonder där fastighetssektorn normalt har en liten andel. Vår bedömning är att man bör ha en långsiktigt investeringshorisont på tre till fem år.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
UB Europa REIT A Köp 1 330,23 -
Swedbank Robur Fastighet A Köp 39,96 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -