Recept på framgång

Börscocktail Ett oväntat vd-byte och en lyckad börsnotering toppar veckans nyhetsflöde. På fredagen föll NCC som en sten – på goda grunder.

Stockholmsbörsen sjönk 0,9 procent i veckan. Frankfurt och Dow Jones stannade runt nollan medan tekniktunga Nasdaq steg 1,4 procent.  

Placeras Pekka Käntää varnar samtidigt för Brexit och Feds räntebesked som, trots en hygglig majbörs, riskerar röra till saker rejält i juni, vilket avspeglas i marknadssynen.

Fondredaktionen slår ett slag för Norden. Regionen är hem åt en uppsjö sektorer. Det ger investerare möjlighet att bredda portföljen utan att för den delen lämna närområdet.

Äger du aktier i NCC men har varit borta från börsens nyhetsflöde? Sätt inte kaffet i halsen, även om depån ser ut  att vara rejält på minus väntar utdelningen av aktier i avknoppningen Bonava.

Vd-byte i Fingerprint väcker känslor

Fingerprint Cards meddelade att Jörgen Lantto, bolagets vd sedan 2014, får lämna till förmån för Christian Fredrikson, som närmast kommer från finska F-Secure och, enligt EFN.se, varit påtänkt som vd för Nokia.

Under Lanttos tid vid rodret har Fingerprints aktie stigit 1 000 procent och omsättningen tiofaldigats.  Lantto, som togs på sängen av styrelsens beslut, har tackat nej till en annan roll inom bolaget men meddelar att han i nuläget inte avser sälja några aktier.

Vd-bytet, som enligt ledningen är nödvändigt för att ta Fingerprint till nästa nivå, skapade rabalder på marknaden. Tvära kast uppskattas sällan och särskilt bolag med många småägare tenderar att straffas. I torsdags eftermiddag hade aktien rasat 10 procent, innan den återhämtade sig något på fredagen.

Succénotering i Paradox

Noteringen av spelutvecklaren Paradox var en av årets starkaste premiärer. Framgångsreceptet ter sig ungefär enligt följande:

1.       Ett stycke lönsam, hajpad affärsidé.

2.       En vd i gympaskor och huvtröja.

3.       Gräsrotsfinansiering och spridning med hjälp av nätbank.

4.       Lagom procentsats kinesisk storägare (för extra hetta).

Paradox första handelsdag torde gå till historien som en av 2016:s starkaste starter. Det något unika noteringsförfarandet, där en del av aktierna förmedlades via gräsrotsfinansiären Pepins och resterande genom nätbanken Avanza, blev lyckat.

Totalt såldes andelar till ett värde av 540 miljoner kronor, motsvarande 15,5 procent av aktierna.

Paradox, värderat till 3,5 miljarder kronor inför premiären, är nu värderat till 5,8 miljarder kronor - en uppgång på 75 procent. Huvudägaren Fredrik Westers Paradox-förmögenhet uppgår därmed till 1,7 miljarder kronor. Antalet aktieägare i Paradox som äger via Avanza räknas nu till 13 400, nästan dubbelt många som storbolagen Axfood och Peab (dock drygt 8 000 färre än Fingerprint Cards).

Veckans raket är en el-moped

Clean Motion är ett av First North-listans yngsta bolag och veckans aktieraket. Efter drygt en veckas handel har aktien hunnit stigit 70 procent i värde, för att sedan falla tillbaka igen.

Bakom bolaget står ett par kända namn, däribland Skypegrundaren Niklas Zennström. Det kan varit en av anledningarna till att erbjudandet övertecknades flera gånger om. Efter kursuppgången värderas bolaget som högst till 280 Mkr vilket känns aningen magstarkt då bolaget inte hunnit få ingång försäljningen av el-mopeder i någon större skala ännu.  

Noteringsfest på aktietorget

Bland ett tiotal mer eller mindre lyckade listningar på Aktietorget under första halvåret sticker inredningsbutiken Sleepo ut. De som tecknade aktier i bolaget har redan förlorat 52 procent av det investerade kapitalet. På andra sidan skalan har den som vågat investera i Raybased åtnjutit en värdeökning på 190 procent. Till årets bättre listningar hör också Sjöstrand Coffe (+120 procent) och Invent Medic Sweden (63 procent).

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -