Platt fall i Elekta, Paradox stiger

Börsen Stockholmsbörsen handlades ned efter dystra PMI-siffror från Kina under natten. Nedgången var större än på de flesta andra Europabörser.

Elekta backade kraftigt efter en klen rapport, och även Fingerprint handlades intensivt efter nyheter kring bolaget.

Omkring klockan 12.50 var OMXS30 ned 1,0 procent till 1.356, och omsättningen på Stockholmsbörsen var samtidigt cirka 5,5 miljarder kronor.

Kinas industri-PMI för maj var 49,2 vilket var i linje med förväntningarna och något lägre än aprilnoteringen 49,4. Den återhämtning i Kina som syntes under det första kvartalet ser därmed inte ut att hålla i sig. I Storbritannien klättrade dock industri-PMI oväntat över 50-strecket, och OECD behåller dessutom sin prognos från i februari för den globala BNP-tillväxten 2016 på 3,0 procent.

Mest handlade aktie var Fingerprint, som inledningsvis backade runt 4 procent efter fortsatt oro över Kinas planer på att höja tekniknivån i landet, eventuellt genom att gynna Fingerprints kinesiska konkurrenter.

Aktien fick dock senare stöd av nyheten att en Fingerprint-sensor sitter i ett nylanserat biometriskt kort i Sydkorea, vilket drog upp aktien till plus 2 procent. Bottenplatsen i OMXS30 intogs i stället av SSAB, som tappade 3,5 procent.

Elekta föll drygt 7 procent efter en bokslutsrapport som var svagare än väntat, med orderingången som enda positiva undantag. Osäkerheten på tillväxtmarknaderna bidrar enligt vd Tomas Puusepp till att bolaget framöver inte vill lämna några prognoser för sin organiska försäljningstillväxt.

Läget i de så kallade BRIC-länderna (Brasilien, Ryssland, Indien och Kina) och i Mellanöstern är tufft, enligt vd:n.

"Det ser svagt ut, och det fortsätter att se svagt ut ett tag till. Men det underliggande behovet är stort", säger Tomas Puusepp till Nyhetsbyrån Direkt.

H&M har gått svagt sedan mitten av april och efter en tillfällig toppnotering på 305:10 kronor den 21 april har kursen fallit nästan 18 procent. SEB har nu sänkt riktkursen för klädjätten till 365 från tidigare 385 kronor, och nedgången på onsdagen var 1,8 procent till 251:30 kronor.

Bäst i OMXS30 gick Lundin Petroleum, som steg 1,3 procent efter en rekommendationshöjning till köp av Handelsbanken. Banken tror på ett fortsatt positivt nyhetsflöde från oljebolaget framöver.

Förre Eltelhuvudägaren 3i har sålt sin kvarvarande post i bolaget på 7,7 procent, efter att i fjol ha tagit Eltel till börsen. Eltel, som säljer tekniska tjänster till ägare av infrastrukturnät, trotsade den allmänna nedgången genom att stiga drygt 2 procent.

Ögonsensorbolaget Tobiis plattform IS4 är basen för ett nytt tillbehör från speldatortillverkaren MSI. Produkten, som kallas Focus, visas på den pågående IT-mässan Computex i Taiwan. Tobii-aktien avancerade 4,2 procent.

Vitrolife steg 4,7 procent efter att ha aviserat köp av två tyska företag, Octax och MTG. Den verksamhet som bedrivs i företagen kommer att bli ett nytt affärsområde inom Vitrollife.

Nibe sjönk 2,6 procent sedan Kepler Cheuvreux tagit upp bevakning av värmeteknikbolaget med rekommendationen minska.

Tisdagens First North-debutant Paradox Interactive, som steg 35 procent under premiärdagen, fortsatte att klättra och onsdagens lyft var vid lunchtid 11,5 procent.

Industriventilationsbolaget Nederman stärktes 9,6 procent efter att ha fått en positiv rekommendation i Affärsvärldens senaste utgåva.

Energi- och miljöteknikbolaget Trention, före detta Opcon, gör en total omorganisation efter att ha sålt dotterbolaget Saxlund till Pilum för 120 miljoner kronor. Trention handlades upp hela 9,4 procent på smallcaplistan.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -