Loomis ser bra tillväxt

Rapport Loomis organiska tillväxt i USA skulle kunna hamna på närmare 10 procent, i alla fall under de närmaste kvartalen. Det säger Loomis avgående vd Lars Blecko till Nyhetsbyrån Direkt.

Loomis USA-verksamhet hade en organisk tillväxt på hela 14 procent i det första kvartalet.

Vad har gått bra och finns det något "tillfälligt" som gör att man inte ska bli allt för fartblind?

"Vi har en prishöjning från 1 januari som är på ett par-tre procent och så är det också en arbetsdag extra i det första kvartalet. Men annars är det en hälsosam tillväxt överlag", säger Lars Blecko.

Som en bidragande faktor ligger också det stora kontrakt som Loomis tecknat med Bank of America och som var fullt integrerat i slutet av 2015.

"Det kommer att ha en positiv påverkan på andra kvartalet också och så i det tredje kvartalet kommer jämförelsetalen gradvis börja bli annorlunda. Men förhoppningsvis har vi fått något nytt att stoppa dit då", säger Lars Blecko.

Hur ser pipeline ut för nya affärer?

"Vi är väldigt starka på marknaden just nu. Det är en kombination av att vi är duktiga och att våra konkurrenter är svaga just nu. Vi tar marknadsandelar hela tiden", säger vd:n

Kan man tala om någon form av "normal" organisk tillväxt om man exkluderar kalendereffekter och det stora kontraktet med Bank of America?

"Det går lite i stötar när vi får större kontrakt. Långsiktigt bör vi ligga någonstans mellan 5 och 10 procents organisk tillväxt, det finns ingen anledning att inte tycka att det skulle vara en bra nivå, och närmare 10 de närmaste kvartalen. Sedan får vi se vilka andra affärer vi får", säger Lars Blecko och pekar på ett nytt kontrakt som tecknats med State Employees' Credit Union i North Carolina.

Kontraktet innebär att Loomis ska leverera CIT-tjänster för kontorsnät och uttagsautomater med ett årligt kontraktsvärde på knappt 75 miljoner kronor.

"Vi har inte bara de stora CMS-kontrakten utan det ramlar också in sådana här också (CIT-kontraktet ovan, reds anm) och då kommer vi att ligga på närmare 10 procent", säger Lars Blecko.

Loomis kontanthanteringssystemet Safepoint hade en försäljningstillväxt på runt 23 procent i det första kvartalet. En tidig bedömning var att sälja drygt 5.000 enheter 2016, något som Lars Blecko senare ändrade till "betydligt mer" än drygt 5.000.

Vad är den färska bedömningen nu?

"Det är samma som tidigare. Jag är inte beredd att säga 6.000 ännu, vi måste ha lite mer på fötterna först. Det är mer takten på installationer och produktionen som är en begränsande faktor, och inte att vi inte har order. Det är nästa så att vi håller på att bygga upp en orderbok där faktiskt. Men vi väntar med att säga några nya siffror tills vi alla fall har klarat av det andra kvartalet", säger Lars Blecko.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -