På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Moody's varnar för bobubbla i Sverige

Bostad Negativa styrräntor har medfört oavsiktliga konsekvenser med snabbt stigande huspriser och ökad utlåning, anser Moody's. Allra störst är risken i Sverige. I de tre länderna är risken för en ohållbar bubbla störst i Sverige.

Sverige, Danmark och Schweiz var först ut med negativa styrräntor och man kan nu se att de har medfört oavsiktliga konsekvenser med snabbt stigande huspriser och ökad utlåning. I de tre länderna är risken för en ohållbar bubbla störst i Sverige.

Det skriver kreditvärderingsinstitutet Moody's i en rapport, enligt ett pressmeddelande.

"Riksbanken kommer att få svårt att lyckas med sitt mål att få upp konsumentpriserna betydligt i en deflationistisk global miljö, samtidigt som den oavbrutna och kraftiga tillväxten i bolån och huspriser riskerar att leda till en (i slutänden ohållbar) tillgångsbubbla", skriver Moody's.

De skriver att det visserligen vidtagits åtgärder som kontracykliska kapitalbuffertar med att det återstår att se hur effektiva de kommer att visa sig när det gäller att få till stånd en betydande inbromsning i kredittillväxt och bostadspriser samtidigt som räntorna är fortsatt negativa eller åtminstone mycket låga. Överlag menar Moody's att makrotillsyn är mest effektiv när den komplementerar snarare än motverkar riktningen i penningpolitiken.

Moody's skriver att i Schweiz och Danmark har de negativa styrräntorna lyckats med målsättningen att dämpa trycket på valutan, men i Sverige har Riksbanken inte lyckats få upp inflationen.

Mer från förstasidan

Placera TV

bildplaceratvboxen

Här kan du se alla videoklipp (OBS! Reklamfritt)

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -