På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

ECB sänker räntan

Räntan (uppdaterad) Den europeiska centralbanken sänker räntan – som väntat. Dessutom utökas obligationsköpen.

Europeiska centralbankens råd beslutade på torsdagen att sänka depositräntan med 10 punkter till -0,40 procent (-0,30). Det meddelade ECB vid en telefonkonferens.

Styrräntan, refiräntan, sänks med 5 punkter till 0,00 procent (0,05 procent).

I Bloomberg News enkät väntade sig samtliga 46 tillfrågade bedömare att ECB skulle lämna styrräntan oförändrad.

Vad gäller depositräntan hade 37 av 38 väntat att den skulle sänkas, varav 29 spådde en sänkning med 10 punkter och åtta spådde en sänkning med 20 punkter.

Refinansieringsräntan ändrades senast den 4 september 2014, då den sänktes med 10 punkter till 0,05 procent. Depositräntan ändrades senast den 3 december 2015 då den sänktes med 10 punkter till -0,30 procent.

ECB meddelade vidare att de månatliga köpen i tillgångsköpsprogrammet kommer att utökas till 80 miljarder euro, från 60 miljarder euro, från och med april.

Vidare eurodenominerade obligationer, med investment grade-betyg, utfärdade av icke-finansiella företag etablerade i euroområdet inkluderas i listan av tillgångar som kan köpas i programmet.

En ny serie med fyra riktade långsiktiga refinansieringsoperationer (TLTRO II), var och en med löptid på fyra år, kommer att lanseras från och med i juni. Lånevillkoren (räntan) för dessa operationer kan vara så låg som räntan på depositfaciliteten.

ECB-chefen Mario Draghi kommer att kommentera de överväganden som ligger bakom dessa beslut vid en presskonferens som inleds klockan 14.30.

Mer från förstasidan

Placera TV

bildplaceratvboxen

Här kan du se alla videoklipp (OBS! Reklamfritt)

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -