Stark tillväxt i Securitas

Kvartalsrapport Securitas resultat är något svagare än väntat. Men bolaget har haft en stark tillväxt under slutet av året, knutet till bland annat det ökade terrorhotet.

Securitas redovisar ett rörelseresultat före avskrivningar, ebita, på 1.133 miljoner kronor för det fjärde kvartalet 2015.

Analytikernas prognos var ett rörelseresultat före avskrivningar på 1.170 miljoner.

Försäljningen uppgick till 21.031 miljoner kronor. Analytikerna hade räknat med en försäljning på 20.915 miljoner kronor.

Utdelningen föreslås bli 3:50 kronor per aktie (3:00), att jämföra med förväntade 3:43 kronor.

Securitas organiska försäljningstillväxten i Europaverksamheten steg med 8 procent det fjärde kvartalet – med tvåsiffrig organisk tillväxt i Tyskland och Sverige. Enligt SME Direkt var en tillväxt på 3,6 procent väntat i kvartalet.

"Det ökade behovet av säkerhetstjänster på grund av terrorhändelser och flyktingsituationen har påverkat organisk försäljningstillväxt i framförallt Frankrike, Belgien, Tyskland och Sverige", skriver bolaget i sitt bokslut.

Rörelsemarginalen i Europa var 6,2 procent (6,5), huvudsakligen tyngd av den negativa effekten från högre sociala avgifter för unga anställda i Sverige och för kostnader relaterade till tilläggsförsäljningen.

Normalt sett genererar tilläggsförsäljning högre rörelsemarginaler än genomsnittet, men den exceptionella mobiliseringen av tusentals väktare på mycket kort tid har inneburit betydande utbildningsinsatser, personalplanering, kostnader för underleverantörer och övertidsuttag för att uppfylla våra kunders behov i samband med flyktingsituationen och terrorhändelserna i Europa, heter det i rapporten.

Dessutom hade några kostnader av engångskaraktär i Schweiz en negativ inverkan på rörelsemarginalen.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -