Byggmax avslutar året starkt

Aktieanalys Byggmax har fortsatt vind i seglen och rapporterar ett starkt fjärde kvartal. Besvikelse över en sänkt utdelning får aktien på fall – men vi gillar den fortfarande.

Placeras aktieanalys har en horisont på 3-6 månader om ingenting annat anges. Läs fler aktieanalyser från Placera.

Byggkedjan Byggmax har lågsäsong över vintern. De fjärde och första kvartalen är därför inte av avgörande betydelse för helårsresultaten. Icke desto mindre var det ett starkt fjärde kvartal som Byggmax presenterade på tisdagsmorgonen.

Vd Magnus Agervald beskriver i rapporten den svenska marknaden som starkare än på länge. Det minskade rotavdraget från årsskiftet eldade på hantverksbranschen under slutet av förra året och även om Byggmax har huvudsakligen hemmafixare bland kunderna så märker även de av en positiv effekt i kvartalet. Milt väder bidrog också till en bra försäljning.

I jämförbara butiker ökade Byggmax omsättningen med drygt 16 procent. Förvärv och nyöppningar bidrog med ytterligare knappt 7 procent medan valutaeffekterna var negativa. Totalt sett summerade tillväxten till hela 21 procent i kvartalet.

Förutom egna nyöppnade butiker så har även Byggmax genomfört ett förvärv under fjärde kvartalet. Det är bolaget Buildor som förvärvades i början av november. Buildor är en renodlad e-handelsaktör som under 2015 omsatte drygt 55 Mkr med -5 Mkr i rörelseresultat.

I november meddelades även förvärvet av betydligt större Skånska Byggvaror. Den affären slutfördes dock inte förrän i januari i år och har inte påverkat kvartalets siffror. För Buildor betalade Byggmax 130 Mkr och för Skånska Byggvaror 936 Mkr plus maximalt 110 Mkr i tilläggsköpeskilling.

Skånska Byggvaror omsätter runt 700 Mkr med ett rörelseresultat, ebita, på knappt 50 Mkr. Bolaget är huvudsakligen en e-handelsaktör men har också en handfull butiker. Fler butiker planeras under 2016 och totalt räknar bolaget med att vi utgången av året ha elva butiker varav två i Norge.

I och med de båda förvärven kommer Byggmax att ha en klart större andel försäljning via nätet än tidigare. Hade Buildor och Skånska Byggvaror ingått i koncernen under hela fjärde kvartalet hade andelen försäljning via nätet varit 20 procent. Det fjärde kvartalet är dock som sagt svagt för traditionella byggvaror inom Byggmax.

Bolaget har satsat på ett allt bredare sortiment av beställningsvaror på nätet just för att kompensera för lågsäsongen över vintern. Beställningsvarorna håller dock en lägre lönsamhet för Byggmax så framgångarna för dessa späder ut marginalen något.

Det kompenseras av att bruttomarginalen samtidigt förbättras i de butiker som Byggmax konverterar till sitt nya butikskoncept: Byggmax 2.0. Det nya konceptet använder ytorna bättre och medger ett kraftigt ökat antal artiklar i butikerna. De extra varorna håller som regel högre lönsamhet. Under 2015 konverterades totalt 38 butiker till 2.0-konceptet. De återstående butikerna väntas ha konverterats lagom till högsäsongen drar igång i maj.

Förutom det nya affärskonceptet har Byggmax tre områden som bolaget satsar extra mycket på för tillfället. Det gäller dels en expansion i Finland där Byggmax ser möjligheter att stärka sin närvaro. Utvecklingen för Byggmax butiker i landet har varit positiv och den trenden höll i sig även under fjärde kvartalet.

De båda övriga fokusområdena är e-handeln, där Byggmax som sagt breddat verksamheten via förvärv, samt byggtjänster. Det sistnämnda är hantverkstjänster till fasta priser vilket är något som Byggmax började erbjuda för några år sedan. Tanken är att många av bolagets potentiella kunder aldrig kommer in i butikerna eftersom de inte har kunnandet att själva utföra jobben. Genom att sälja även själva arbetet når Byggmax även dessa kunder.

Dessa olika framtidssatsningar medför i det korta perspektivet mer kostnader än intäkter. Under 2015 tyngde framtidssatsningar rörelsemarginalen med 2,3 procentenheter och målsättningen för 2016 är att den negativa effekten även fortsättningsvis ska hållas till maximalt 3 procentenheter.

Målsättningen för butiksexpansionen är att 10-15 nya butiker ska öppnas under 2016. Vd Magnus Agervald flaggar dock i rapporten för att den heta fastighetsmarknaden kan göra det svårare att nå det målet utan att tvingas betala orimliga hyror.

En stor besvikelse för aktiemarknaden var att Byggmax styrelse väljer att sänka utdelningen. För ett år sedan delade bolaget ut 2,60 kronor per aktie men nu föreslås en utdelning på 2,14 kronor per aktie. Detta trots att resultatet för 2015 var nästan 20 procent bättre än året innan. Väntat var en höjning till i snitt 2,73 kronor.

Magnus Agervald förklarar den sänkta utdelningsandelen (50 procent av resultatet mot drygt 70 procent för ett år sedan) med att Byggmax behöver stärka balansräkningen efter de senaste förvärven.

För 2016 väntas förvärvet av Skånska Byggvaror bidra till att Byggmax ökar omsättningen med 27 procent. Både brutto- och rörelsemarginal väntas backa en aning men vinsten per aktie spås ändå öka med 15 procent till 4,85 kronor.

Snittprognosen för 2017 är en tillväxt på 9 procent och en viss förbättring av marginalerna. Vinsten per aktie spås stiga 11 procent till 5,37 kronor. P/e-talen för de närmaste åren uppgår med de prognoserna till 15,2 respektive 13,7.

Utdelningen för 2015 innebär en direktavkastning på 2,9 procent. Väljer Byggmax att ligga kvar på en utdelningsandel om 50 procent innebär det med nuvarande vinstprognoser direktavkastningar på 3,3 respektive 3,7 procent. Väntat före tisdagens rapport var annars andelar kring 60-65 procent och direktavkastningar på 4,1 och 4,4 procent.

Byggmax-aktien föll kraftigt på tisdagen. Bolaget lägger bakom sig ett bra fjärde kvartal men den sänkta utdelningen var en besvikelse. Vissa oroas kanske också av hur det sänkta rot-avdraget kommer att påverka branschen. Byggmax kommentarer kring kostnader och möjligheten till butiksexpansion var också lite försiktiga. Slutligen har säkert många investerare vinster i sina Byggmax-innehav som de nu väljer att ta hem i ett väldigt skakigt börsläge.

Vi gillar dock fortfarande Byggmax, både bolag och aktie. Bolagets affärsmodell har visat sig fungera mycket väl och ledningen söker hela tiden sätt att förbättra konceptet, höja tillväxten och stärka marginalerna. Visst är det sänkta rot-avdraget ett orosmoment, men Byggmax har samtidigt en högre andel hemmafixare bland kunderna än många andra kedjor. Sänkt rot skulle därmed till och med kunna gynna Byggmax om fler väljer att göra jobben själva.

Sammantaget ser vi ingen anledning att ändra vår köprekommendation.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Byggmax Group Köp 73,50 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -