Bra försäljning på Byggmax marknader

Kvartalsrapport Byggvarukedjan Byggmax rapporterade på tisdagsmorgonen en rejäl ökning av försäljningen under det fjärde kvartalet. "Försäljningsutvecklingen är bra i alla tre länder", konstaterar vd.

Totalt steg av försäljningen 20,7 procent, eller 16,4 procent i för jämförbara enheter - en större ökning än tidigare under året.

Den svenska marknaden är stark, men det minskade ROT-avdraget kan komma att sänka efterfrågan 2016, skriver Byggmax.

"Försäljningsutvecklingen är bra i alla tre länder, med den starkaste försäljningsökningen för jämförbara enheter i Finland", konstaterar vd Magnus Agervald.

Försäljningen via e-handel ökade med 77 procent och försäljningen i butiker som har konverterats till konceptet 2.0 bidrog positivt.

Bruttomarginalen landade på 32,4 procent, något lägre än de 32,5 procent som redovisades för samma kvartal året innan.

"Jämfört med förra året har bruttomarginalen i Norge minskat på grund av valutakurseffekter. Därtill säljer vi mer beställningsvaror på nätet som har en lägre bruttomarginal än butikssortimentet", förklarar Magnus Agervald.

Inför 2016 upprepar bolaget sina expansionsplaner med målet att öppna 10-15 butiker. Även tidigare varningar om att den heta fastighetsmarknad kan göra det svårt att nå dit till rimliga hyror upprepas.

Den svenska marknadsutvecklingen beskrivs av vd:n som positiv och "starkare än på länge", även om det sänkta ROT-avdraget befaras kunna påverka marknaden negativt.

Även den norska marknaden är växande, medan den finländska viker.

"På den finska marknaden består osäkerheten kring den ekonomiska utvecklingen", säger Byggmax vd.

Byggmax resultat efter skatt blev 26,3 miljoner kronor för det fjärde kvartalet (30,8). I resultatet ingår kostnader för förvärv.

Rörelseresultatet blev 35,5 miljoner kronor (37,9), vilket gav en rörelsemarginal på 4,2 procent (5,4). Exklusive förvärvskostnader landade resultatet på 44,8 miljoner kronor, motsvarande en rörelsemarginal om 5,3 procent.

En utdelning om 2:14 kronor per aktie föreslås för helåret 2015 (2:60).

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -