"Rejält drag" i svensk ekonomi

Konjunktur Den svenska BNP-tillväxten är "oerhört stark" jämfört med andra länder, dubbelt så hög som i Tyskland. "Det är rejält drag", säger finansminister Magdalena Andersson.

Framför allt är det investeringarna som utvecklats bättre än väntat, vilket finansministern, vid en pressträff på måndagen, kallade "väldigt glädjande".

Nästa år ger investeringarna också ett viktigt bidrag till BNP-tillväxten, och det gör även hushållens konsumtion och den offentliga konsumtionen.

Regeringen gör, enligt finansministern, en mer "konservativ" bedömning av investeringarna nästa år än vad Konjunkturinstitutet gjorde i sin prognos tidigare på måndagen, men hon "hoppas att det blir Konjunkturinstitutet som får rätt".

Hon upprepade att det inte är lämpligt att möta den pågående flyktingkrisen med krona-för-kronaprincipen, men intygade att det finanspolitiska ramverket ligger fast och att regeringen gör vad den kan för att klara det, bland annat flyttas avgifter fram och ökade utgiftsbegränsningar genomförs.

"Det kommer att ta längre att nå balans i de offentliga finanserna, men vi är väldigt tydliga med den politik vi för. Vi för en väldigt stram och återhållsam politik. Det kommer vi att göra även i de kommande budgetarna", sade hon.

Enligt finansministern räcker budgeteringsmarginalen för 2016.

"För 2017 ser marginalen betydligt mindre ut, nu jobbar vi med budgeteringsmarginalen för 2016 eftersom det fortfarande är väldigt osäkert hur flyktingströmmarna kommer att se ut. Behöver vi vidta fler åtgärder kommer vi göra det", sade hon.

Hon sade att Sverige 2018 kommer att ha betydligt lägre underskott än när regeringen tog över 2014.

Finansministern konstaterade att arbetslösheten bland ungdomar som inte är studenter nu är den lägsta sedan 2002.

På kort sikt väntas arbetslösheten sjunka snabbare än regeringen trodde i höstbudgeten, men i takt med att de människor som sökt asyl i Sverige vänder arbetslösheten uppåt, med dagens politik.

"Det här visar behovet av åtgärder för att få ner arbetslösheten", sade Magdalena Andersson.

När det gäller riskerna mot regeringens prognos överväger fortsatt nedåtriskerna, som geopolitiska risker i vårt närområde, övergången i Kina från investeringsdriven till konsumtionsdriven tillväxt, som kommer att innebära en lägre tillväxttakt i Kina kommande år.

En annan risk är störningar på de finansiella marknaderna i samband med den divergerande penningpolitiken, där Federal Reserve stramar åt och ECB lättar, vilket kan skapa valutaströmmar och valutaoro, enligt finansministern.

Hon nämnde också utvecklingen i våra grannländer, där den finländska ekonomin har det svårt och Norge påverkas av det låga oljepriset.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -